Οικονομία

ΔΝΤ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να περικόψει συντάξεις – αφορολόγητο

ΔΝΤ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να περικόψει συντάξεις – αφορολόγητο
Η τήρηση των συμφωνηθέντων όπως η μείωση των συντάξεων το 2019 και η συρρίκνωση του αφορολόγητου το 2020 θα δώσει καθοριστικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της υποστήριξε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα κ, Πίτερ Ντόλμαν.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει όσα προβλέπονται το 2019 και το 2020, είπε χθες ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν.

Ο κ. Ντόλμαν τόνισε πως η εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου είναι σημαντική, καθώς θα στείλει σήμα σχετικά με το αν θα μείνει η ελληνική κυβέρνηση στην οδό των μεταρρυθμίσεων.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ΔΝΤ θα έχει συμβουλευτικό ρόλο αλλά οι απόψεις του θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πως βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα.

Το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε πως ηΕλλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις και κινδύνους και πως θα πρέπει να επιδιώκει την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 2% εφέτος και 2,4% το 2019, ωστόσο ξεκαθάρισε πως μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1%.

Στην ίδια βάση ξεκαθάρισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα κοστίσει σε ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε υψηλό και το μακροπρόθεσμο στόχο για πλεόνασμα 2,2%.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις υπογραμμίζοντας ότι ούτε στη συμφωνία προβλέπεται κάτι τέτοιο, αλλά δέσμευση να μην υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στις θεσμικές της μεταρρυθμίσεις.

Απέδωσε μάλιστα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε εκβιασμό του ΔΝΤ, το οποίο υποστήριζε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να πιάσει τα πλεονάσματα, «γεγονός που διαψεύστηκε».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg και ερωτηθείς για το θέμα της περικοπής συντάξεων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μεν στους στόχους για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ μέσω αρνητικών μέτρων και ταυτόχρονα για θετικά μέτρα ύψους επίσης 1%, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η παρούσα κυβέρνηση και οι επόμενες θα είναι σε θέση να κρίνουν οι ίδιες με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν αυτοί.

Την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων ήταν απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο – όπως σημείωσε ο υπουργός – δεν συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments