Διεθνή

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Ιουλίου

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Ιουλίου
Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι που συνέβησαν στις 15 Ιουλίου.

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι που συνέβησαν στις 15 Ιουλίου.

Γεγονότα

301 π.Χ: Μάχη στην Ιψό της Φρυγίας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι συνασπισμένες δυνάμεις του Σελεύκου, του Πτολεμαίου, του Κασσάνδρου και του Λυσιμάχου νικούν τον Αντίγονο και το γιο του, το Δημήτριο τον Πολιορκητή. Το κράτος των Μακεδόνων κομματιάζεται οριστικά.

280 π.Χ: Ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος νικά στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας τους Ρωμαίους, που έχουν μεγάλες απώλειες. Αλλά μεγάλες απώλειες έχει και ο στρατός των εισβολέων. Από μερικές τέτοιες νίκες του Πύρρου στην Ιταλία βγήκε η έκφραση «πύρρειος νίκη» που επιζεί μέχρι σήμερα

1799: Στην αιγυπτιακή πόλη Ροζέτα (Ρασίντ στα αραβικά) ανακαλύπτεται η λεγόμενη Στήλη της Ροζέτας, μία πέτρινη τρίγλωσση επιγραφή με το ίδιο κείμενο σε ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακά και ελληνικά, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών.

1892: Φοιτητικές ταραχές ξεσπούν στην Αθήνα, λόγω της επιβολής διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη.

1916: Ιδρύεται στο Σιάτλ της πολιτείας Γουάσινγκτον των ΗΠΑ από τον 35χρονο Γουίλιαμ Μπόινγκ, με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δολαρίων, η «Pacific Aero Products», που θα γράψει ιστορία στην αεροναυπηγική. Χρόνια αργότερα θα μετονομασθεί σε σκέτο «Boeing»

1974: Η στρατιωτική χούντα της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας το τμήμα του ελλαδικού στρατού που υπηρετούσε στην Κύπρο, πραγματοποιεί πραξικόπημα σε βάρος του νόμιμης κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου Μακαρίου, γεγονός που έφερε την τουρκική εισβολή και κατοχή, καθώς και τη διχοτόμηση του νησιού.

Γεννήσεις

1606: Ρέμπραντ, μέγας Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης

1848: Βιλφρέντο Παρέτο, Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της Κοινωνιολογίας (θεωρία των ελίτ)

1892: Βάλτερ Μπένγιαμιν, μείζων Γερμανοεβραίος φιλόσοφος του 20ου αιώνα, κριτικός, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Υπέστη διώξεις από το ναζιστικό καθεστώς. Πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1940, επιχειρώντας να ξεφύγει από την Γκεστάπο. Πιθανότερη αιτία η αυτοκτονία

1930: Ζακ Ντεριντά, Γάλλος φιλόσοφος, εισηγητής της θεωρίας της αποδόμησης, που θεωρήθηκε και πατέρας του «μεταμοντέρνου»

1952: Τζόνι Θάντερς, Αμερικανός κιθαρίστας των «New York Dolls» και των «Heartbreakers».

1956: Ίαν Κέρτις, Βρετανός τραγουδιστής και στιχουργός των «Joy Division», που αυτοκτόνησε στα 23 του

1961: Φόρεστ Γουιτάκερ, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1841: Μιχαήλ Λέρμοντοφ, Ρώσος συγγραφέας.

1899: Γεώργιος Αβέρωφ, μεγαλέμπορος και εθνικός ευεργέτης.

1904: Άντον Τσέχοφ, Ρώσος γιατρός, θεατρικός συγγραφέας και ίσως ο μέγιστος διηγηματογράφος όλων των εποχών, μόλις 44 ετών (φωτογραφία) .

1997: Τζάνι Βερσάτσε, Ιταλός σχεδιαστής μόδας. Δολοφονήθηκε στα 50 του έξω από την έπαυλή του στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριντας των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments