Διεθνή

ΗΠΑ: Απίθανο να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας

ΗΠΑ: Απίθανο να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας
Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόουτς εκτιμά πως η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας δεν είναι πιθανή μέσα σ' ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόουτς εκτίμησε την Πέμπτη ότι είναι μεν εφικτό από τεχνική άποψη η Βόρεια Κορέα να έχει εξαλείψει το πρόγραμμά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και να έχει καταστρέψει το οπλοστάσιό της μέσα σ’ έναν χρόνο, αλλά συμπλήρωσε πως δεν θεωρεί ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια του Aspen Security Forum στο Κολοράντο σχετικά με τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, του Τζον Μπόλτον, ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει αποπυρηνικοποιηθεί μέσα σ’ έναν χρόνο, ο Κόουτς απάντησε: «Είναι εφικτό από τεχνική άποψη, αλλά πιθανότατα δεν πρόκειται να γίνει».

«Πρόκειται για μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία απ’ ό,τι νομίζει ο περισσότερος κόσμος», εξήγησε ο Κόουτς. Πρόσθεσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει «πει ξεκάθαρα πως αυτό είναι δύσκολο, ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα» και προέβλεψε ένα «πιο μακρύ χρονοδιάγραμμα».

Δεν έχει υπάρξει καμιά χειροπιαστή ένδειξη προόδου όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, τη 12η Ιουνίου. Ο Πομπέο επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ στις αρχές Ιουλίου, αλλά οι δύο πλευρές μοιάζουν να δυσκολεύονται να προχωρήσουν.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει «καμιά βιάση» ούτε κάποιο «χρονικό όριο» στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νταν Κοτς δεν ενημερώνεται για τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ σχετικά με τη Ρωσία

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κοτς δήλωσε ότι απλώς έκανε τη δουλειά του όταν αντέκρουσε τα σχόλια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το ABC News.

“ Ήταν σημαντικό να πάρω θέση για λογαριασμό της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών”, δήλωσε ο Κοτς στο συνέδριο για την ασφάλεια Aspen Security Forum χθες το απόγευμα, προσθέτοντας: “ Πίστευα ότι έπρεπε να διορθώσω αυτά που ελέχθησαν. Είναι προφανές ότι ευχόμουν να είχε κάνει μία διαφορετική δήλωση. Έκανα απλά τη δουλειά μου”.

Μιλώντας στο πλευρό του προέδρου Πούτιν, ο πρόεδρος Τραμπ τη Δευτέρα στο Ελσίνκι άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν παρενέβη στις εκλογές του 2016 παρά το ομόφωνο συμπέρασμα της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών για το αντίθετο.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά τις δηλώσεις του Τραμπ στο Ελσίνκι, ο Κοτς είπε ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι “ ξεκάθαρη στα συμπεράσματά της για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016 αλλά και τη συνεχιζόμενη και διάχυτη προσπάθεια υποβάθμισης της δημοκρατίας μας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments