Διεθνή

Γκέρντα Τάρο: H φωτογράφος που τιμά με doodle η Google (pics&vid)

Γκέρντα Τάρο: H φωτογράφος που τιμά με doodle η Google (pics&vid)
Η Google τιμά την γερμανίδα φωτογράφο Γκέρντα Τάρο με doodle, με αφορμή τα 108 χρόνια από τη γέννησή της.

Στην γερμανίδα φωτογράφο Γκέρντα Τάρο είναι αφιερωμένο το σημερινό google της doodle.

Με το ψευδώνυμο «μικρή κόκκινη αλεπού» η Γκέρντα ήταν η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε με την φωτογραφία στην πρώτη γραμμή του πολέμου και μάλιστα έχασε την ζωή της κατά τη διάρκεια της μάχης του Μπρουνέτε, στην Ισπανία, τον Ιούλιο του 1937, πριν προλάβει να κλείσει τα 27 της χρόνια.

Γεννημένη στην γερμανία την 1η Αυγούστου του 1910. Μεγάλωσε σε μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια και φοίτησε σε ελβετικό οικοτροφείο.

Το 1929 η οικογένειά της μετακόμισε στη Λειψία, λίγο πριν την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία. Ήταν μόνο 23 ετών όταν συνελήφθη για πρώτη φορά ως αντιναζίστρια, λίγο πριν η οικογένειά της αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας των διώξεων που υφίσταντο οι Εβραίοι.

https://www.youtube.com/watch?v=vQzOTqMYz-o

Η Γκέρντα χωρίστηκε με την οικογένειά της, την οποία δεν ξαναείδε ποτέ και κατέφυγε στο Παρίσι. Εκεί γνώρισε τον Ούγγρο φωτορεπόρτερ Έντρε Φρίντμαν και μαζί του έμαθε τα μυστικά της φωτογραφίας ως βοηθός του. Εκείνη την περίοδο άλλαξε το όνομά της σε Γκέρντα Τάρο προς τιμήν του σπουδαίου αβάν-γκαρντ Ιάπωνα καλλιτέχνη Τάρο Οκαμότο.

Η ερωτική της σχέση με τον Φρίντμαν έληξε όταν αποφάσισε να πάει στην Ισπανία για να καλύψει τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η καριέρα της ξεκίνησε φωτογραφίζοντας τον βομβαρδισμό της Βαλένθια και οι φωτογραφίες της έγιναν διάσημες και περιζήτητες καθώς ήταν η μόνη που κάλυπτε τα γεγονότα από την πρώτη γραμμή.

Ο Ισπανικός Εμφύλιος ήταν ένας μαγνήτης για τους συγγραφείς και τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς που τον είχαν καλύψει ήταν ο Έρνεστ αλλά και ο Νίκος Καζαντζάκης. Βαρκελώνη, η Τάρο ήταν μαζί με τον Ρόμπερτ Κάπα και τον Ντέιβιντ Σέιμουρ, ήδη διάσημους φωτογράφους της εποχής. Την αποκαλούσαν La pequeña rubia (“Η μικρή ξανθιά”).

Με τη μικρή της φωτογραφική μηχανή Rollei έδινε φωτογραφίες σε όλα τα έντυπα του κόσμου, κάποιες τις υπέγραφε μαζί με τον Κάπα ως Capa & Taro. Η πρόταση γάμου του Κάπα ήταν η δεύτερη που αρνήθηκε.

Τον Ιούλιο του 1937 η νεαρή φωτορεπόρτερ, Γκέρντα Τάρο κάλυπτε τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Ήταν στα χαρακώματα της μικρής πόλης Μπρουνέτ, δυτικά της Μαδρίτης. Τραυματίζεται ενώ βρισκόταν σε ένα όχημα που μετέφερε τραυματισμένους στρατιώτες από τη μάχη. Το όχημα συγκρούστηκε με ένα τανκ και η Γκέρντα πέθανε από τα τραύματα, το επόμενο πρωί. Ήταν μόνο 26 χρόνων και η πρώτη φωτορεπόρτερ που έχασε τη ζωή της σε πόλεμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments