Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Washington Post: «Ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας περιμένουν την Ελλάδα»
Washington Post: «Ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας περιμένουν την Ελλάδα» | Pagenews.gr
Pagenews Team

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα κάνει η αμερικανική εφημερίδα, Washington Post, σε πρόσφατο άρθρο της για την επόμενη ημέρα των μνημονίων.

Η εφημερίδα ειδικότερα αναφέρει: «Μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης και αδιεξόδων και… ακόμη περισσότερων μνημονίων, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτήν».

Στο άρθρο επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι παρότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο και στο εξής δεν θα χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί στο πιο μακρινό μέλλον. Με βάση την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια και με παράταση στην αποπληρωμή των δανείων, το ελληνικό χρέος είναι ακόμη υπέρογκο, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εύθραυστες.

Έτσι, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, η Ελλάδα θα έχει και πάλι ανάγκη από εξωτερική οικονομική ενίσχυση κάποια στιγμή στο μέλλον. Το δημοσίευμα συνεχίζεται, γράφοντας: «Το χειρότερο όλων είναι όμως άλλο: Η Ευρώπη μπορεί πλέον να πανηγυρίζει πως η Ελλάδα συνιστά και αυτή ένα success story, αλλά στην πραγματικότητα, η χώρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας».

Στο άρθρο τονίζεται το γεγονός, πως εκτός από μικρά κρατίδια, όπως το Σαν Μαρίνο, υπάρχουν μόλις τέσσερις χώρες που έχουν βιώσει μεγαλύτερη ύφεση από την ελληνική, τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα.

Οι δύο πρώτες «χτυπήθηκαν» από εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι άλλες δύο είναι χώρες με δικτατορίες που παράγουν πετρέλαιο, με κυβερνήσεις τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες που επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση.

Η Ουκρανία, παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία της το 2009,  είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Η ουκρανική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 17,8% από το 2008, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει καταγράψει ύφεση 23,6%.

Αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας, το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας, πως η χώρα έχει δεσμευθεί να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060. Το άρθρο καταλήγει με την εξής φράση: «Ναι, σωστά καταλάβατε: Τέσσερις δεκαετίες λιτότητας περιμένουν ακόμη την Ελλάδα. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: Μια οικονομία που παρουσίασε τέτοια ύφεση, όπως μία χώρα που μόλις έχει βγει από πόλεμο».

Ετικέτες: 
2018