Ελλάδα

Φωτιά Μάτι: Τα λάθη και οι παραλείψεις της πυροσβεστικής

Φωτιά Μάτι: Τα λάθη και οι παραλείψεις της πυροσβεστικής
Στο φως λάθη και παραλείψεις κατά τη φονική φωτιά στο Μάτι, που οδήγησε στην εθνική τραγωδία με 91 νεκρούς.

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται ένα πρωτοφανές λάθος της πυροσβεστικής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της για το Μάτι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, «Τα Νέα» στο πολυσέλιδο Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της Πυροσβεστικής για το 2018 αναφέρεται ότι στην Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι, δηλαδή αυτοί που ώθησαν το πύρινο μέτωπο στο Μάτι, και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απ’ αυτούς.

Μάλιστα για την Πυροσβεστική έβγαινε το συμπέρασμα ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα περιορίζονται επί της ουσίας στα μελτέμια.

Ακόμη πιο τραγικό είναι πως κατά την Πυροσβεστική, στο ίδιο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών για το 2018 το Μάτι δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη με τις περιοχές, 38 στο σύνολό τους, όπου υπάρχει άναρχη δόμηση και μείξη δάσους με οικιστικό ιστό.

Δεν υπήρχαν δηλαδή στο Μάτι επικίνδυνες συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κίνδυνο τους κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη αναφέρει ότι αιφνιδιάστηκαν από την πυρκαγιά στο Μάτι γιατί δεν υπάρχουν συχνά δυτικοί άνεμοι στην περιοχή και οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Πεντέλη συνήθως κινούνται παράλληλα με τη θάλασσα. Αυτή η θολή αντίληψη των πολιτών για την πορεία των ανέμων φαίνεται ότι καθόρισε και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Ακόμη ένα βασικό λάθος

Το Μάτι δεν αναφέρεται πουθενά ως σημείο της Αττικής με άναρχη δόμηση και «μείξη» δάσους με οικιστικό ιστό, από το οποίο μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για τους πολίτες σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Στο έγγραφο της Πυροσβεστικής υπάρχουν 38 περιοχές στην Αττική και στα πέριξ που μπορεί να διατρέξουν τους συγκεκριμένους κινδύνους, όπως η Κιάφα, το Πουρνάρι, το Καραούλι και η Τζαβερδέλλα, αλλά πουθενά το Μάτι και η ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης, που κατέκαψε η φωτιά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments