Διεθνή

ΗΠΑ: Η υπεράσπιση του Μάναφορτ λέει ότι ο Γκέιτς είναι ψεύτης

ΗΠΑ: Η υπεράσπιση του Μάναφορτ λέει ότι ο Γκέιτς είναι ψεύτης
Η νομική υπεράσπιση του Πολ Μάναφορτ περιέγραψε τον Ρικ Γκέιτς ως έναν ψεύτη, καταχραστή και γυναικά στην διάρκεια μιας χθεσινής κατ’ αντιπαράθεση εξέτασης του, στην δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βιρτζίνια.

Η νομική υπεράσπιση του Πολ Μάναφορτ περιέγραψε τον Ρικ Γκέιτς ως έναν ψεύτη, καταχραστή και γυναικά στην διάρκεια μιας χθεσινής κατ’ αντιπαράθεση εξέτασης του, στην δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βιρτζίνια.

Παράλληλα, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόνλαντ Τραμπ υποστήριξαν ότι το πρώην δεξί χέρι του Μάναφορτ είχε μία “μυστική ζωή” την οποία και χρηματοδοτούσε από τα χρήματα που έκλεβε στην διάρκεια της δεκαετούς συνεργασίας του με τον Μάναφορτ, σύμφωνα με το “Politico.”

Ο Γκέιτς από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ο Μάναφορτ, ο οποίος για πολλά χρόνια είχε δράση στο πλαίσιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο παράκτιων εταιριών προκειμένου να λαμβάνει αμοιβές δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων από πλούσιους Ουκρανούς επιχειρηματίες, αποφεύγοντας την φορολόγησή του από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ.

Αφού σχεδόν συμπλήρωσε περίπου τέσσερις ώρες κατάθεσης για την πλευρά της εισαγγελίας, ο Γκέιτς έγινε ο “σάκος του μποξ” για την υπεράσπιση του Μάναφορτ, με δεδομένη την αντιπαράθεση που προκλήθηκε στην δίκη, με τις κατηγορίες για την φοροδιαφυγή και την τραπεζική απάτη, που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Ο υπεύθυνος της ομάδας νομικής υπεράσπισης του Μάναφορτ, Κέβιν Ντάουινγκ δεν έχασε την ευκαιρία προκειμένου να παρουσιάσει τον ουσιαστικό μάρτυρα της εισαγγελίας, ως αναξιόπιστο, δίνοντας έμφαση στην παραδοχή που είχε κάνει ο Γκέιτς στις αρχές του 2018, ότι είπε ψέματα στην ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Γκέιτς παραδέχθηκε προχθές στο δικαστήριο, ότι έκλεβε χρήματα από το πρώην αφεντικό του, μέσω υπερτιμολόγησης των εξόδων του κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Ωστόσο, χθες ο Ντάουινγκ παρουσίασε στοιχεία για μία σειρά πληρωμών συνολικού οικονομικού ύψους περίπου τριών εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος προσδιορισμού με ακρίβεια του οικονομικού ποσού που έκλεψε ο Γκέιτς από τον Μάναφορτ, αλλά και πιο μέρος του ποσού αυτού, διατέθηκε για νόμιμες πληρωμές.

Ο δικηγόρος της υπεράσπισης του Μάναφορτ αναφέρθηκε στην πρακτική του Γκέιτς με κύριο σημείο την υπερτιμολόγηση των δαπανών, την οποία και χαρακτήρισε ως “συνωμοσία,” προκαλώντας την αντίδραση του Γκέιτς. “Δεν ήταν συνωμοσία. Απλά προσέθετα νούμερα στην λίστα των δαπανών,” είπε χαρακτηριστικά ο Γκέιτς.

Οι ισχυρισμοί του δικηγόρου σύντομα απέκτησαν προσωπικό χαρακτήρα, καθώς ο Ντάουινγκ ρώτησε εάν ο Γκέιτς χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά, για να πληρώνει τα έξοδα μιας εξωσυζυγικής σχέσης που είχε με μία γυναίκα στην Βρετανία, αλλά και σε άλλες πόλεις, σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Υπήρχε ένας άλλος Ρικ Γκέιτς. Η μυστική ζωή του Ρικ Γκέιτς,” είπε χαρακτηριστικά ο Ντάουινγκ.

Ο Γκέιτς από την πλευρά του, παραδέχτηκε ότι είχε μία εξωσυζυγική σχέση πριν από δέκα χρόνια, λέγοντας ότι είχε συναντήσει μία γυναίκα στο Λονδίνο κατά την διάρκεια στάσεων των πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Ο Ντάουινγκ από την μεριά του, ισχυρίστηκε ότι το παράνομο ζευγάρι συναντιόνταν σε ένα “διαμέρισμα” στην βρετανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο δικηγόρος άφησε να εννοηθεί ότι ο Γκέιτς πλήρωνε με τα χρήματα του Μάναφορτ, λογαριασμούς ξενοδοχείων σε διαφορετικές πόλεις. Μεταξύ αυτών, στο Λας Βέγκας. Ο Γκέιτς αρνήθηκε ότι είχε ραντεβού στο Λας Βέγκας.

Η δίκη του Μάναφορτ, είναι πρώτη δίκη που προέκυψε από την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ, το 2016. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες που άπτονται σε προηγούμενο χρονικό διάστημα, από αυτό, της προεκλογικής συνεργασίας που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ και σε σχέση με την προώθηση φιλορωσικών συμφερόντων στην Ουκρανία.

Ο ίδιος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για απόκρυψη της δράσης του ως προς την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, σε μία δεύτερη δίκη που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Ο Γκέιτς, ήταν κάποτε ο προστατευόμενος του Μάναφορτ, αλλά αυτή η σχέση μεταξύ των δύο αντρών δεν υπάρχει πλέον, καθώς ο ίδιος, συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς κατά του Μάναφορτ, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε με τις αρχές και σε αντάλλαγμα για την μείωση της ποινής που θα του επιβληθεί.

“Είμαι εδώ για να πω την αλήθεια,” είπε ο Γκέιτς ευρισκόμενος υπό την πίεση των διαρκών ερωτήσεων που του απηύθυνε ο Ντάουινγκ. Ο δικηγόρος αναρωτήθηκε πως οι ένορκοι θα μπορούσαν να πιστέψουν τον Γκέιτς, “μετά από όλα τα ψέματα τα οποία έχει πει.”

“Ο κ. Μάναφορτ ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο. Είμαι εδώ. Αποδέχομαι την ευθύνη και προσπαθώ ν’ αλλάξω,” πρόσθεσε ο Γκέιτς.

Όταν ο Ντάουινγκ πίεσε τον Γκέιτς να εξηγήσει διάφορες μεταβιβάσεις χρημάτων που φέρεται να έχει περιγράψει στους εισαγγελείς, αλλά και στο FBI, ο πρώην συνεργάτης του Μάναφορτ, είπε σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν μπορεί τις θυμηθεί. Μεταξύ των όσων ανέφερε στις αρχές και δεν μπορούσε να θυμηθεί είναι και η παραδοχή του, ότι κάλυπτε προσωπικά έξοδα κι όταν δούλευε στην επιτροπή μεταβίβασης της εξουσίας του προέδρου Τραμπ.

“Δεν μπορώ να θυμηθώ. Είναι πιθανό,” είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Ο Ντάουινγκ πίεσε επίσης τον Γκέιτς σχετικά με τους όρους της συμφωνίας που έκανε ο ίδιος με τους εισαγγελείς, αλλά κι αναφορικά με το πόσο δραματικά αύξησε η συμφωνία αυτή, τις πιθανότητες μια πιο επιεική αντιμετώπιση των αρχών απέναντι στον ίδιο.

Ο 46χρονος Γκέιτς, είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και στην αρχή, ήταν αντιμέτωπος με τις ίδιες βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο Μάναφορτ, σχετικά με τις δραστηριότητες που είχαν οι δύο τους, στην Ουκρανία.

Ο δικηγόρος της υπεράσπισης του Μάναφορτ ρώτησε τον Γκέιτς αν θυμόταν να του έχουν πει οι εισαγγελείς ότι θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ποινή 290 μηνών φυλάκισης, σε σχέση με την υπόθεση φοροδιαφυγής και τραπεζικής απάτης, που εκδικάζεται στην Βιρτζίνια. Στην συνέχεια, ο Ντάουινγκ διόρθωσε την ποινή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 290 χρόνων.

Ο Γκέιτς είπε ότι δεν ήταν σίγουρος, ενώ σχολίασε: “Μου αρέσει πιο πολύ, η πρώτη σας αναφορά.”

“Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό. Γνώριζα ότι θα ήταν μεταξύ 50 κι 100 χρόνων,” απάντησε ο Γκέιτς, όταν πιέστηκε από τον δικαστή Έλις για να δώσει μια πιο λεπτομερή απάντηση για το αν γνώριζε την πραγματική ποινή με την οποία και ήταν αντιμέτωπος, στην περίπτωση που υποστήριζε την αθωότητά του και δεν είχε προχωρήσει σε παραδοχή της ενοχής του.

Νωρίτερα χθες, στην διάρκεια ερωτήσεων της εισαγγελίας, ο Γκέιτς είπε ότι ο Μάναφορτ είχε πληρωθεί δουλεύοντας υπέρ του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Τα ποσά αυτά, αρχικά μεταβιβάστηκαν μέσω της Κύπρου, που είναι ένας παράκτιος τραπεζικός παράδεισος. Μετά την τραπεζική κρίση στην Κύπρο, το 2013, τα ποσά μεταβιβάστηκαν στις νήσους Γρεναδίνες στην Καραϊβική.

Οι δικηγόροι της υπεράσπισης του Μάναφορτ ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα άλλαξαν χέρια στην Κύπρο, καθώς αυτοί που τα είχαν καταθέσει ήθελαν να μην φαίνονται τα ίχνη τους, προκειμένου ν’ αποφύγουν τις συνέπειες από μία ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Γκέιτς κατέθεσε ότι ο Μάναφορτ ήταν επίμονος, οι κινήσεις να γίνονται μυστικά, ώστε ν’ αποφύγει να πληρώσει φόρους στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια του Μάναφορτ για την απόκρυψη των πραγματικών εισοδημάτων του ενισχύθηκε το 2015 και το 2016, καθώς οι κύριοι πελάτες του στην Ουκρανία, ο Γιανούκοβιτς και το κόμμα (Party of Regions) έχασαν την εξουσία. Ωστόσο, ο Μάναφορτ εξακολουθούσε να εργάζεται στην αναφερόμενη χώρα σε τοπικές εκλογές, αλλά και για την υποστήριξη μελών του ουκρανικού κοινοβουλίου, που έδιναν πραγματική μάχη προκειμένου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, εγκαίρως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments