Ελλάδα

Φωτιά Μάτι: Οι γκρίζες ζώνες στις έρευνες για τη φονική πυρκαγιά

Φωτιά Μάτι: Οι γκρίζες ζώνες στις έρευνες για τη φονική πυρκαγιά
Οργή για τα λάθη και τα ανακριβή στοιχεία για τη φωτιά στο Μάτι.

Αναντιστοιχίες ανάμεσα στα στοιχεία της Πυροσβεστικής και στις καταθέσεις μαρτύρων για την φονική φωτιά στο Μάτι έχουν προκύψει από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ώρα που οι επικεφαλής αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ενημερώθηκαν για το ξέσπασμα της φωτιάς και ο ακριβής χρόνος ανταπόκρισης στο συμβάν αποκλίνουν.

Υπάρχουν αξιωματικοί που, αν και ειδοποιήθηκαν άμεσα για την πυρκαγιά, στο αρχείο εμφανίζονται να ενεργοποιήθηκαν αρκετή ώρα αργότερα, ενώ άλλοι παρουσιάζονται να μεταβαίνουν στο μέτωπο έως και μία ώρα μετά. Πάντως, η οριστική αποτύπωση των ενεργειών θα προκύψει από την άρση του απορρήτου στα κινητά των στελεχών του Σώματος.

Υπάρχουν αναφορές για την ενημέρωση συγκεκριμένων αξιωματικών οι οποίοι ενημερώθηκαν άμεσα και στα χαρτιά εμφανίζονται να ενεργοποιούνται αρκετή ώρα αργότερα.

Άλλοι, εμφανίζονται πάντα στα χαρτιά να μεταβαίνουν στο μέτωπο ως και με μια ώρα καθυστέρηση σε σχέση με μαρτυρίες για το πότε πραγματικά εμφανίστηκαν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο συγκεκριμένος αξιωματικός φέρεται να κατέθεσε ότι εντόπισε άμεσα την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και μάλιστα υπάρχει καταγεγραμμένη επικοινωνία του με το 199 στις 16:59.

Σε άλλη περίπτωση αξιωματικός που ήταν σε επιφυλακή στη Δυτική Αττική εμφανίζεται να ειδοποιήθηκε για τη φωτιά μετά από 50 λεπτά ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μετείχε στην εκκένωση του Λυρείου ιδρύματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι τα στοιχεία αυτά καταχωρήθηκαν με αρκετή ώρα καθυστέρηση και έτσι δημιουργούνται ερωτήματα για το εάν υπήρξε επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών.

Εν τω μεταξύ, η λίστα με τους 92 νεκρούς, από τους οποίους δύο αταυτοποίητοι, διαβιβάστηκε από την ιατροδικαστική υπηρεσία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο προκειμένου στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, να εξεταστούν ως μάρτυρες συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων. Η λίστα με τους νεκρούς περιλαμβάνει και εκείνους που κατέληξαν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία.

Ήδη η Εισαγγελία Αθηνών έστειλε παραγγελία για την εξέτασή τους στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης, αλλά και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εξέταση μαρτύρων από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμεναρχείο, δήμοι, περιφέρειες). Στην Ευελπίδων βρέθηκε ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος τις κρίσιμες μέρες ήταν υπαρχηγός. Συνολικά έχουν εξεταστεί 25 άτομα, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχουν εξεταστεί από τους δικαστικούς λειτουργούς 30 άτομα.

Στόχος των εισαγγελέων είναι να έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία έως τα τέλη Αυγούστου, ώστε να ξεκινήσει ο επόμενος γύρος της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά στην κλήση υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments