Διεθνή

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα για ενέργειες κατά της οικονομικής ασφάλειας

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα για ενέργειες κατά της οικονομικής ασφάλειας
Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια στην Τουρκία.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια στην Τουρκία, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα

Η λίρα κατέγραψε κάποια στιγμή απώλειες έως και 11% έναντι του δολαρίου στις ασιατικές αγορές, για να ανακτήσει κάποιο έδαφος όταν τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην τουρκική οικονομία και μπήκαν όρια σε Swap συναλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών -και γαμπρός του Τούρκου προέδρου- Μπεράτ Αλμπαϊράκ ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα δημοσιονομικά μέτρα με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές και να ανακοπεί η αστάθεια και η κάθετη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το δολάριο.

Ο Αλμπαιράκ δήλωσε ότι η τουρκική λίρα στοχοποιήθηκε προσωπικά από τον Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως «έχουμε προετοιμάσει ένα πλάνο δράσης για να αμβλύνουμε την μεταβλητότητα απέναντι στο δολάριο». «Θα εισάγουμε το αναγκαίο δημοσιονομικό μέτρο, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για επίθεση στην τουρκική οικονομία».

Το τουρκικό νόμισμα πληρώνει τα σπασμένα της κλιμακούμενης αμερικανο-τουρκικής κόντρας και των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για την παρατεινόμενη κράτηση του πάστορα Μπράνσον, αλλά και της ατζέντας της ανάπτυξης με κάθε κόστος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η βουτιά της λίρας προκάλεσε τριγμούς στις αγορές, παρασέρνοντας σε ετήσιο χαμηλό και τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως το μεξικανικό πέσο, η ινδονησιακή ρουπία και το νοτιοαφρικανικό ραντ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments