Πολιτική

Κατρούγκαλος: Έπαιξαν ρόλο οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας – Κλειδί η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν

Κατρούγκαλος: Έπαιξαν ρόλο οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας – Κλειδί η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν
Όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς.

Την άποψη ότι η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος που συνόδεψε τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην πτήση από την Αδριανούπολη στη Θεσσαλονίκη- ρωτήθηκε για το αν οι τεταμένες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν έπαιξαν ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

«Αναμφισβήτητα. Η επίπτωση της διαρκούς έντασης φάνηκε και στην οικονομία της χώρας αυτής. Είχε μεγάλη υποχώρηση της λίρας, πριν φτάσουμε στο κρεσέντο του μίνι οικονομικού πολέμου με το tweet του προέδρου Τραμπ ότι προβαίνει σε νέες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην ΕΡΤ.

«Η υπόθεση δηλητηρίαζε τις διμερείς σχέσεις, αλλά πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες κινήσεις. Εμείς είμαστε φιλειρηνική δύναμη, θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά από πλευράς Τουρκίας αυτό σημαίνει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποκλιμάκωση της έντασης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και έκανε αναφορά στο επεισόδιο στη Λέρο, με τους Τούρκους ψαράδες.

«Ηταν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση», σχολίασε.

Υπογράμμισε ότι το μήνυμα προς την Άγκυρα, το προηγούμενο διάστημα ήταν πως η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρώπη περνά μέσα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και ανέφερε ότι με διπλωματικές προσπάθειες επετεύχθη το θέμα να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα στις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας.

«Αποφύγαμε τα δύο άκρα, να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να πέσουμε σε ένα παζάρι», είπε και κατέληξε λέγωντας πως η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν ήταν το σημείο- κλειδί της υπόθεσης.

Διαβάστε Eπίσης

Έλληνες στρατιωτικοί: Η πρώτη φωτογραφία μετά την απελευθέρωση (pic)

Έλληνες στρατιωτικοί: Επαναπατρίστηκαν μετά από 167 ημέρες κράτησης (pics&vid)

Περισσότερα