Διεθνή

ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών

ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς διέταξε, να επιταχυνθούν οι απελάσεις μεταναστών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς διέταξε την Πέμπτη να επιταχυνθούν οι απελάσεις μεταναστών, καλώντας τους ειδικούς δικαστές για υποθέσεις παράτυπης μετανάστευσης να επιτρέπουν την αναστολή των διαδικασιών επαναπροώθησης μόνο εάν υπάρχουν «τεκμηριωμένοι σοβαροί λόγοι».

Σε έγγραφό του, μια προσωρινή διαταγή η οποία επικρίθηκε από δικηγόρους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Σέσιονς εξήγησε ότι ο όρος που θέτει, δηλαδή το να υπάρχουν «σοβαρά αίτια» για την αναστολή αυτών των διαδικασιών, «περιορίζει τη διακριτική ευχέρεια των δικαστών για υποθέσεις μετανάστευσης» και «τους απαγορεύει να δίνουν αναστολές για τον οποιονδήποτε λόγο ή για απολύτως κανέναν λόγο».

Αντίθετα με το υπόλοιπο σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τα ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για υποθέσεις μετανάστευσης υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και ο υπουργός έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στο έργο τους. Ο Σέσιονς, ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, επεμβαίνει ασυνήθιστα συχνά σε σύγκριση με προκατόχους του.

Ο Σέσιονς πρωτοστάτησε στην προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που οδήγησε στον διαχωρισμό χιλιάδων παιδιών από τους γονείς τους μετά τη σύλληψη οικογενειών στα σύνορα. Δεχόμενος σθεναρές πολιτικές πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Τραμπ τερμάτισε την πολιτική διαχωρισμού τον Ιούνιο.

Το κρίσιμο για να θεωρηθεί πως υπάρχουν «σοβαροί λόγοι» για την αναστολή διαδικασιών απέλασης είναι το εάν και κατά πόσον ένας μετανάστης ή μια μετανάστρια μπορεί να τα καταφέρει στην προσπάθειά του/της να παραμείνει στις ΗΠΑ, ζητώντας πολιτικό άσυλο είτε εξασφαλίζοντας βίζα εργασίας ή διαμονής, τόνισε ο Σέσιονς στη διαταγή του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments