Διεθνή

Κέιτ Μπλάνσετ: Καλεί τον ΟΗΕ να δράσει για τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια

Κέιτ Μπλάνσετ: Καλεί τον ΟΗΕ να δράσει για τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια
Η πρέσβειρα καλής θέλησης Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε σε σύνοδο του ΟΗΕ να δράσει για τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια.

Η Κέιτ Μπλάνσετ κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για την υποστήριξη των Ροχίνγκια που εκδιώχθηκαν από τη Μιανμάρ, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία αξιωματούχοι της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για γενοκτονία.

Η πρέσβειρα καλής θέλησης Μπλάνσετ μίλησε σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε η ωμή στρατιωτική καταστολή με αποτέλεσμα την εκδίωξη περισσότερων από 700.000 μουσουλμάνων Ροχίνγκια από την πολιτεία Ραχίν στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός περιέγραψε τις «σοκαριστικά συνηθισμένες» ιστορίες βασανιστηρίων, βιασμού και ανθρώπων που τα αγαπημένα τους πρόσωπα σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια τους, τις οποίες άκουσε όταν επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς των Ροχίνγκια στο Μπανγκαλντές νωρίτερα φέτος.

Οι Ροχίνγκια έχουν «πραγματικούς και εις βάθος φόβους» για την επιστροφή στη Μιανμάρ έπειτα από πολλά κύματα εκτοπισμών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, είπε η Μπλάνσετ, καθώς το πρόβλημα είναι τόσο «εκτεταμένο και σοβαρό ώστε περισσότεροι Ροχίνγκια ζουν στην εξουσία παρά στην ίδια τη Μιανμάρ».

Κάλεσε το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση και τις χώρες να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανακούφισης, η οποία αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται μόνο κατά 33%.

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος, δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Αποτύχαμε στο θέμα των Ροχίνγκια προηγουμένως – παρακαλώ, μην αφήσετε να αποτύχουμε και πάλι».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments