Διεθνή

“Στραπάτσο” με άρωμα Τραμπ: Χρεοκόπησε η Turk Telekom – “Ο ΟΤΕ της Τουρκίας”

“Στραπάτσο” με άρωμα Τραμπ: Χρεοκόπησε η Turk Telekom – “Ο ΟΤΕ της Τουρκίας”
Μεγάλο πλήγμα στην τουρκική οικονομία καθώς μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην χώρα, η Turk Telekom χρεοκόπησε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επακόλουθος στην οικονομία της Τουρκίας. Σήμερα όμως, η χρεοκοπία της Turk Telekom (αντίστοιχος ΟΤΕ της Τουρκίας) ίσως είναι το “χτύπημα” που τελικά γονατίσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Turk Telekom είναι από μια από τις πιο ιστορικές εταιρείες στη γειτονική χώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια τα υπέρογκα οικονομικά της προβλήματα είχαν κάνει τις τουρκικές τράπεζες να αναλάβουν την διοίκησή της προκειμένου να αποπληρωθεί το τρομακτικό ποσό των  4,7 δισ. δολαρίων που χρωστούσε.

Να σημειωθεί, ότι από τον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει Τραμπ και Ερντογάν (από τον οποίο μέχρι στιγμής χαμένος βγαίνει μόνο ο δεύτερος) η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%. Χαρακτηριστικό της τραγικής οικονομικής κατάστασης είναι ότι μόνο σήμερα Πέμπτη (30/08/18) η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5%.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω του τηλεοπτικού σταθμού του ΣΚΑΪ και του ανταποκριτή του καναλιού στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος τόνισε επίσης πως η τουρκική εταιρεία χρεοκόπησε διότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες και πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι το οικονομικό αδιέξοδο που έχει “χτυπήσει” την Τουρκία, οι υποχρεώσεις της εταιρείας κατέληξαν να βρίσκουν μπροστά σε κάθε της κίνηση ένα τείχος.

Φωτογραφία από Facebook – Türk Telekom

Υπάρχουν, μάλιστα, φόβοι πως κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και σε πολλές ακόμη εταιρείες, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ:
  • Παραιτείται ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.

«Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο» σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.

  • Ποια είναι η Turk Telekom

Η Türk Telekom είναι η πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία. Η Türk Telekom διαχωρίστηκε από την Turkish Post (PTT) το 1995. Τον Νοέμβριο του 2005 ιδιωτικοποιήθηκε από την Oger Telecom.

Ο όμιλος Türk Telekom παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από το PSTN, GSM έως το ευρυζωνικό Διαδίκτυο. Οι εταιρείες του ομίλου Türk Telekom είχαν 16,8 εκατομμύρια πελάτες PSTN, 6 εκατομμύρια πελάτες ADSL και 12,1 εκατομμύρια πελάτες GSM από τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Με την υποδομή δικτύου που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, οι εταιρείες του ομίλου προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε προσωπικούς και εταιρικούς πελάτες. Η Türk Telekom, η οποία κατέχει το 99,9% των μετοχών των εταιρειών TTNET, Argela, Innova, Sebit A.Ş. και AssisTT, είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του 81% των μετοχών της Avea, η οποία είναι ένας από τους τρεις φορείς εκμετάλλευσης GSM στην Τουρκία. Η Türk Telekom υποστηρίζει επίσης την Albtelecom της Αλβανίας. Aκόμα, ανήκει στον Oger Telekomünikasyon A.Ş. και το 30% των μετοχών ανήκει στο τουρκικό Υφυπουργείο Οικονομικών. Το υπόλοιπο 15% των μετοχών έχει προσφερθεί στο κοινό.

Τον Ιούλιο του 2018, κατά τη διάρκεια του τουρκικού νομίσματος και της κρίσης του χρέους, οι τουρκικές και διεθνείς τράπεζες ανέλαβαν τον έλεγχο της Türk Telekom λόγω δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μη καταβληθέντα χρέη. Οι πιστωτές δημιούργησαν και ένα όχημα ειδικού σκοπού για να αποκτήσουν την εταιρεία καθώς προσπαθούν να επιλύσουν το μεγαλύτερο χρέος της Τουρκίας από ποτέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments