Διεθνή

Τομάσο Ντεμπενεντέτι: Αυτός είναι ο Ιταλός δημοσιογράφος που “πέθανε” τον Κώστα Γαβρά

Τομάσο Ντεμπενεντέτι: Αυτός είναι ο Ιταλός δημοσιογράφος που “πέθανε” τον Κώστα Γαβρά
«Γιατί αυτός ο Ιταλός «δημοσιογράφος» δεν μπορεί να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ στο Twitter», είναι αναρωτηθεί η Washington Post για τον Τομάσο Ντεμπενεντέτι.

Γεννημένος στη Ρώμη το 1969, δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι «μου αρέσει να είμαι ο Ιταλός πρωταθλητής του ψεύδους, νομίζω ότι έχω εφεύρει ένα νέο είδος». Το τελευταίο του θύμα, πριν τον «θάνατο» του Γαβρά, ήταν η Χιλιανή συγγραφέας Isabel Allende, την οποία “σκότωσε” ο υπουργός Πολιτισμού της Παραγουάης. Ο λόγος για τον Ιταλό δημοσιογράφο και δάσκαλο Τομάσο Ντεμπενεντέτι, που φέρεται να είναι εκείνος που “πέθανε” τον γνωστό Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά μέσω ανάρτησης στο Twitter. Ο λογαριασμός που χρησιμοποίησε έφερε το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, γεγονός που έκανε την είδηση αρκετά πιστευτή.

Έγινε γνωστός σε συνέντευξη της ισπανικής εφημερίδας El País, κατά την οποία εξήγησε ότι το χόμπι του είναι να “σκοτώνει” διάσημες προσωπικότητες. Να δημοσιεύει, δηλαδή, fake θανάτους διασήμων. Μέχρι στιγμής στη… λίστα του βρίσκονται οι Δαλάι Λάμα, τον Λέχ Βαλέσα, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Έλι Βέζελ, τον Νώα Τσόμσκι και τον Ιωσήφ Ρατζίνγκερ.

Για τον Κώστα Γαβρά ο Benedetti δημιούργησε έναν λογαριασμό στο twitter προ δύο ημερών στο όνομα @Mzorba.gr. Εβαλε φωτογραφία της νέας υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος και link που παραπέμπει στο υπουργείο Πολιτισμού. «Αυτό είναι το πρώτο μου tweet» έγραψε – όπως συνηθίζει με τους ψεύτικους λογαριασμούς -στις 29 Αυγούστου. Αφού ανήρτησε μερικά tweets το μεσημέρι της 30ης Αυγούστου ανέβασε την «είδηση» με τον θάνατο του Κώστα Γαβρά, παραπλανώντας πολλά διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ.

«Ο θάνατος του Κώστα Γαβρά ανακοινώθηκε κατά λάθος από πολλά ΜΜΕ», έγραψε το σάιτ huffingtonpost Γαλλίας. «Το πρακτορείο ΑΡ, το ραδιόφωνο France Inter αλλά και το C News παγιδεύτηκαν από έναν λογαριασμό Twitter που δεν το κάνει για πρώτη φορά», αναφέρει.

Βελγικό σάιτ: Ποιος είναι ο Ιταλός που κάνει φάρσες

«Όχι, ο Κώστας Γαβράς δεν πέθανε: είναι μια ακόμη φάρσα του Ιταλού Tommasso Debenedetti», έγραψε το βελγικό σάιτ rtbf.be.

«Η φήμη κυκλοφόρησε για μερικά λεπτά στα social media ότι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς πέθανε, σε ηλικία 85 ετών. Η πηγή ήταν δήθεν ένας λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος ανήκε στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Αμέσως, ανήρτησε την είδηση το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ και ακολούθησαν το κανάλι France 24, το σάιτ του Καναδά La Presse, οι New York Times και η Washington Post στις ΗΠΑ.

Ολα αυτά τα ΜΜΕ εξαπατήθηκαν για μια ακόμη φορά από τον Tommasso Debenedetti, αυτόν τον Ιταλό που συνηθίζει να ανακοινώνει ψεύτικους θανάτους. Την τελευταία φορά το έκανε τον Μάιο του 2017 και είχε παγιδέψει μεγάλα ΜΜΕ, όπως η Le Figaro, ανακοινώνοντας τον ψεύτικο θάνατο της συγγραφέως Svetlana Alexievitch», αναφέρει.

Επαιρνε συνεντεύξεις… «μαϊμού» από διεθνείς προσωπικότητες

Ο 49χρονος Tommaso De Benedetti είναι ένας Ιταλός δημοσιογράφος, γνωστός επειδή γράφει fake news, ενώ εργάζεται ως δάσκαλος στην Ρώμη. Είναι πατέρας δύο παιδιών.

Αρχικά έγραφε για τοπικές ιταλικές εφημερίδες, ωστόσο η «καριέρα» του τελείωσε σύντομα όταν το 2010 αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις «συνεντεύξεις» που είχε κάνει με ανθρώπους του πνεύματος, ήταν… αποκυήματα της φαντασίας του.

Προσωπικότητες όπως ο Τζον Γκρίσαμ, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, Μάριο Βάρκας Λιόσα, Φίλιπ Ροθ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Δαλάι Λάμα και ο Πάπας Βενέδικτος ήταν κάποιοι από αυτούς από τους οποίους δήθεν πήρε συνέντευξη.

Η δραστηριότητά του «ξεσκεπάστηκε» όταν ο Φίλιπ Ροθ κλήθηκε να σχολιάσει τα επικριτικά σχόλια που «έκανε» σε μια ιταλική εφημερίδα για τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον συγγραφέα να αρνείται ότι είχε δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη…

Φυσικά απελύθη και έκτοτε ξεκίνησε να εκδικείται τα ΜΜΕ. Δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στο twitter από το 2011.

Εστειλε ένα email προς την International Herald Tribune, για τον πόλεμο στη Λιβύη, υπογράφοντάς το ως… Ουμπέρτο Έκο. «Τηλεφώνησα στην εφημερίδα, αφότου το δημοσίευσαν, και τους είπα την αλήθεια», εξομολογήθηκε.

Η ώρα της… εκδίκησης

Το πρώτο του χτύπημα μέσω Twitter έγινε μέσα από έναν λογαριασμό που έφερε το όνομα του σουηδού συγγραφέα Χένινγκ Μάνκελ. Όταν οι σουηδικές εφημερίδες άρχισαν να το αναπαράγουν, ο συγγραφέας έσπευσε να το διαψεύσει.

Το 2012, μια φάρσα που αναγγέλλει το θάνατο του συριακού προέδρου Assad δημιούργησε μια παγκόσμια άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.

Η Washington Post έχει αφιερώσει ένα άρθρο με τον εξής τίτλο: «Γιατί αυτός ο Ιταλός «δημοσιογράφος» δεν μπορεί να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ στο Twitter. Το δημοσίευμα κάνει μια… βόλτα στον κόσμο των fake news του Ιταλού, φέρνοντας αρκετά παραδείγματα. «Ένας διάσημος άνθρωπος φτιάχνει προφίλ στο Twitter, την πατάει με την είδηση ενός θανάτου, και είναι τόσο αηδιασμένος που παρατάει το Twitter τελείως!».

Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση της αμερικανίδας ακαδημαϊκού, Camille Paglia. Ο Ιταλός δημοσιογράφος έκανε ακριβώς το ίδιο, «πεθαίνοντάς» την και μάλιστα με την ίδια… μεθοδολογία!

Περιγράφοντας ο ίδιος τον εαυτό του, σε μια συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian πριν από έξι χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε η δραστηριότητά του, έκανε λόγο για έναν «κανονικό άνθρωπο», αν και στο Twitter συχνά «έπαιξε» το ρόλο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ενός Ισπανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Τα social media είναι η πιο αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών στον πλανήτη, αλλά ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης τα εμπιστεύεται εξαιτίας της ανάγκης του να μεταδώσει μια είδηση πολύ γρήγορα», είχε πει.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις με τις οποίες ξεγελά τις εφημερίδες με σκοπό το οικονομικό όφελος. «Ήθελα να δω πόσο ευάλωτα είναι τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία», είπε, ισχυριζόμενος ότι πληρωνόταν 20-40 ευρώ για κάθε συνέντευξη. «Ο ιταλικός Τύπος ποτέ δεν ελέγχει κάτι, ειδικά αν αυτό συντάσσεται με την πολιτική “γραμμή” του, γι’ αυτό και στην εφημερίδα Libero, που πρόσκειται στην Δεξιά, άρεσαν οι επικρίσεις του Ροθ για τον Ομπάμα».

Θύματά του έπεσαν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολα Σαρκοζί και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Οι ψευδείς ειδήσεις του όμως που «ταρακούνησαν» τον κόσμο ήταν αυτή του «θανάτου» του Πάπα, με «πηγή» έναν υψηλόβαθμο καρδινάλιο στο Βατικανό, αλλά και εκείνη του «θανάτου» του Πέδρου Αλμοδοβάρ, όπως και του Φιντέλ Κάστρο.

Σε πολλές περιπτώσεις τον έχουν «προδώσει» τα αγγλικά του, αφού κάνει συντακτικά και γραμματικά λάθη. Όταν όμως η «επιχείρηση» αυτή… βρίσκει στόχο, τότε ο Debenedetti δηλώνει πως αποτελεί μια νίκη στον στόχο του: Να εκθέσει τα media.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments