Διεθνή

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Τι συνέβη σαν σήμερα

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Τι συνέβη σαν σήμερα
3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Τα σημαντικότερα γεγονότα.

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Τι συνέβη σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

401 π.Χ. ο βασιλιάς των Περσών Αρταξέρξης Β’ νικά τον αδελφό του και διεκδικητή του θρόνου Κύρο στη Μάχη στα Κούναξα. Στο πλευρό του Κύρου παρατάσσεται και σώμα εκ 10.000 ελλήνων μισθοφόρων, οι περίφημοι «Μύριοι», που ύμνησε ο Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις».

1596 γεννήθηκε ο διάσημος κατασκευαστής εγχόρδων οργάνων Νικολό Αμάτι

1658 πέθανε ο Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός Όλιβερ Κρόμγουελ, ηγέτης στο Εμφύλιο Πόλεμο κατά του βασιλιά Καρόλου του Α’ και «Λόρδος Προστάτης» της Μ. Βρετανίας το 1653-1658.

1783 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών της, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Συνθήκη του Παρισιού).

1843 στην Ελλάδα, ξεσπά η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που ανάγκασε το βασιλιά Οθωνα να παραχωρήσει στον ελληνικό λαό Σύνταγμα.

1875 γεννήθηκε ο Φέρντιναντ Πόρσε, ο κατασκευαστής του ομώνυμου αυτοκινήτου, αλλά και του θρυλικού σκαθαριού της Volkswagen

1892 η Νιούτον Χιθ -μετέπειτα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- δίνει τον πρώτο της αγώνα εναντίον της Μπλάκμπερν Ροβερς στο Εντγουντ Παρκ και χάνει με 3-4.

1919 η Ιταλία παρέχει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

1922 τα εναπομείναντα ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία.

1925 παίζεται ο πρώτος διεθνής αγώνας χάντμπολ, Αυστρία – Γερμανία 6-3 στο Χέιλ.

1929 γεννήθηκε η Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά

1929 όργανα της Ασφάλειας συλλαμβάνουν ολόκληρο το προσωπικό του “Ριζοσπάστη”, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1937 ο Ορσον Γουέλς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στους “Αθλιους” την πρώτη ραδιοφωνική θεατρική μετάδοση από τη θεατρική ομάδα “Μέρκιουρι Θίατερ”.

1938 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 αλλάζουν από το Τόκιο στο Ελσίνκι. Τελικά θα αναβληθούν αφού ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1939 δύο μέρες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία η Βρετανία και η Γαλλία της κηρύσσουν τον πόλεμο, δίχως ωστόσο να ρίξουν τουφεκιά. Είναι ο λεγόμενος «παράξενος πόλεμος», ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου παράξενος, αφού οι ιμπεριαλιστές ευελπιστούσαν σε μια προέλαση της φασιστικής πολεμικής μηχανής προς Ανατολάς (δηλαδή τη Σοβιετική Ένωση).

1940 γεννήθηκε ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, Ουρουγουανός δημοσιογράφος, λογοτέχνης και συγγραφέας, μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας

1943 μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σικελίας αρχίζει η απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά) στην κυρίως Ιταλία.

1943 Γενική απεργία κηρύσσεται στη Βέροια κατά της ομηρίας, της τρομοκρατίας και της υποχρεωτικής εργασίας. Όλοι οι χώροι δουλειάς νεκρώνουν, ενώ οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν από διαδηλωτές.

1950 στην Ιαπωνία, 300.000 κάτοικοι μένουν άστεγοι, όταν ένας τυφώνας σαρώνει κυριολεκτικά τη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

1954 πέθανε σε ηλικία 66 ετών η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη

1951 επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Κορέα 37 Έλληνες στρατιωτικοί, τραυματίες.

1954 Η κυβέρνηση Παπάγου ανακοινώνει τη σύλληψη πάνω από 60 στελεχών του ΚΚΕ (μεταξύ των οποίων ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης, ο Κυριάκος Τσακίρης, κ.α.). Ο Γ. Παπανδρέου συγχαίρει τα Σώματα Ασφαλείας.

1958 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1959 επεκτείνεται προς τα ανατολικά το αεροδρόμιο του Ελληνικού, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της επιβατικής κίνησης.

1971 το Κατάρ κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

1972 ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ νικά το Σοβιετικό αντίπαλό του Μπόρις Σπάσκι και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

1976 το αμερικανικό διαστημόπλοιο “Βίκινγκ ΙΙ” προσεγγίζει την επιφάνεια του Αρη, στέλνοντας τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη και αναλύοντας τη σύσταση του χώματος και του κλίματος.

1978 ο Μίμης Δομάζος φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ.

1983 πέθανε σε ηλικία 58 ετών η μεγάλη ηθοποιός μας Έλλη Λαμπέτη κατά κόσμον Έλλη Λούκου

1991 πέθανε ο ιταλικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάπρα, κάτοχος τριών βραβείων Όσκαρ

1994 Ρωσία και Κίνα υπογράφουν συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό μεταξύ τους.

1994 πεθαίνει σε ηλικία 88 χρόνων ο ζωγράφος, καθηγητής και ακαδημαϊκός Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας

1999 πέθανε σε ηλικία 89 ετών στη Ρόδο ο περιβόητος “Κουταλιανός”, ο Δημήτρης Μακρής, ο οποίος αποτέλεσε ζωντανό θρύλο για την Ελλάδα.

2000 η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στο τουρνουά μπάσκετ “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” νικώντας στον τελικό την Ρωσία με 69-65. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Παπανικολάου.

2002 υπερχειλίζει ο Κηφισός καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Αττική. Τα ορμητικά νερά παρασύρουν τα πρόχειρα φράγματα από σακιά, που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του.

2003 πέθανε ο Ηλίας Πετρόπουλος, Έλληνας λαογράφος. («Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη») (Γεν. 26/6/1928)

2003 δίνεται στην κυκλοφορία η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού

2004 Τραγωδία στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας. Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν σε σχολείο, που έχουν καταλάβει τσετσένοι αντάρτες. Οι νεκροί φθάνουν τους 344, ανάμεσά τους και 172 παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments