Διεθνή

Λίμπερετς: Η μαγική πόλη της Τσεχίας που “ζηλεύει” η πρωτεύουσα (pics)

Λίμπερετς: Η μαγική πόλη της Τσεχίας που “ζηλεύει” η πρωτεύουσα (pics)
Το Λίμπερετς της Τσεχίας έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία.

Το Λίμπερετς  είναι πόλη της Τσεχίας και παλιότερα της Τσεχοσλοβακίας, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της ομώνυμης επαρχίας στη Βοημία.

Έχει περίπου 103.000 κατοίκους και απέχει 90 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Πράγα, αποτελώντας την έκτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα στη Βοημία.

Ιστορία

Το 14ο αιώνα, η πόλη ιδρύθηκε από Γερμανούς και Φλαμανδούς μετανάστες. Μάλιστα, αναφέρεται σε γραπτές πηγές για πρώτη φορά το 1348 με την παλαιά της ονομασία, Reichenberg.

Αναπτύχθηκε σε εμπορικό κέντρο με υπαίθρια αγορά, ωστόσο η άνθιση της τοπικής οικονομίας διακόπηκε από τον Τριακονταετή Πόλεμο, ενώ κατά τον Επταετή Πόλεμο έλαβε χώρα κοντά στην πόλη το 1757 η Μάχη του Ράιχενμπεργκ μεταξύ Αυστρίας και Πρωσίας.

Κατά το 19ο αιώνα, στην πόλη αναπτύχθηκε η βιομηχανία μετάλλων, τροφίμων, αλλά κυρίως βαμβακιού και υφασμάτων, κάτι που της χάρισε το προσωνύμιο “η Μάντσεστερ της Βοημίας”.

Αποτέλεσε για κάποιο διάστημα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοημίας μετά την Πράγα.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή της Σουδητίας με πρωτεύουσα το Ράιχενμπεργκ αρχικά ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά τελικά προσαρτήθηκε στην Τσεχοσλοβακία παρά την αρχική άρνηση των Γερμανόφωνων πληθυσμών.

Με τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, η πόλη πέρασε στη Ναζιστική Γερμανία. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γερμανόφωνοι κάτοικοι εκδιώχθηκαν βίαια από την πόλη και η περιοχή επανακτήθηκε από τους Τσέχους.

Στην πόλη εδρεύει το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Λίμπερετς, το οποίο ιδρύθηκε το 1953.

  • Δείτε περισσότερες εικόνες από το Λίμπερετς της Τσεχίας:
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments