Πολιτισμός

Γιώργος Μακρής: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ασχοληθούν το 2018 με τις σεξουαλικές κατευθύνσεις

Γιώργος Μακρής: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ασχοληθούν  το 2018 με τις σεξουαλικές κατευθύνσεις
Ο Γιώργος Μακρής μιλά στο pagenews.gr για τη διαφορετικότητα και την καχυποψία της κοινωνίας.

Ο Γιώργος Μακρής, δε θέλει συστάσεις. Ταλαντούχος ηθοποιός, γεμάτη ψυχή και ζεστός άνθρωπος, σε κερδίζει είτε μιλάς επαγγελματικά, είτε περί ανέμων και υδάτων. Επ’ αφορμή της παράστασης ο «Δίας Ξαναγύρισε» του Αγγέλου Μοσχονά, μιλήσαμε για τη διαφορετικότητα και την καχυποψία της κοινωνίας, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το φετινό καλοκαίρι και τα νέα του επαγγελματικά σχέδια.

Τι πραγματεύεται η παράσταση, πώς ονομάζεται και τι μήνυμα θέλει να περάσει;

Ένας ολύμπιος θεός έρχεται στην Ελλάδα, μετά από εκατό χρόνια γι’ αυτό και ο Άγγελος Μοσχονάς την ονόμασε ο «Δίας Ξαναγύρισε».

Το ανθρώπινο δυναμικό που έχει στη διάθεσή του, οι Νεοέλληνες δηλαδή, τον οδηγεί αυτή την φορά να παρατηρήσει, να κρίνει, να αξιολογήσει. Να αξιολογήσει τις πράξεις, τις ιδέες, τις συνήθειες και τη στάση τους απέναντι στη ζωή.

Ένας Δίας που έχει να διαχειριστεί όλες τις ψηφίδες που συνθέτουν την πρώτη ύλη της ελληνικότητας, με τα διαχρονικά, αλλά και τα νέα στοιχεία που κατά καιρούς, καθιερώνονται. Παράλληλα, σε πλήρη έκθεση είναι και οι περιβόητες ιδιωτικές στιγμές του θείου ζεύγους, Δία και Ήρας, με όλες τις παρατυπίες ενός ένθεου αρσενικού αλλά και όλες τις αδυναμίες μιας θεάς με εξάρσεις θνητής.

Μια παράσταση που διατρέχει αποτελεσματικά την ιδιωτική, αλλά και τη δημόσια ζώνη επισημαίνοντας ότι ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα που είναι συνεχώς «υπό κατασκευήν», αλλά επίσης κατά ένα παράλληλο τρόπο, πάντα σε μια κατάσταση αέναης καταστροφής. Μια σατυρική κωμωδία του Άγγελου Μοσχονά που συνδυάζει τον μύθο και την αλήθεια, για να μπορεί να αγγίζει την πραγματικότητα πιο αιρετικά, αλλά και πιο δυναμικά.

Ως ηθοποιός έχεις αποδείξει πως έχεις τη δυνατότητα να υποδυθείς πολλούς ρόλους. Ποια είναι η πρόκληση του συγκεκριμένου και γιατί είπες το «ναι»;

Νομίζω ότι αυτή είναι και η δουλειά μας, ένας ηθοποιός καλείται να ενσαρκώσει ένα ρόλο, δύο ρόλους, χιλιάδες ρόλους και να το κάνει καλά γι’ αυτό άλλωστε και ονομάζεται ηθοποιός.

Μόλις είχα τελειώσει την προηγούμενη δουλειά μου το χειμώνα που μας πέρασε, και ετοίμαζα με τους συνεργάτες μου την καινούργια, έγινε η πρόταση από τον Άγγελο Μοσχονά τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι, το κείμενο ήταν πολύ καλό σ’ αυτό που είχα καλεστεί να υπηρετήσω και είπα το «ναι». Εδώ, δεν κάνω ένα μόνο ρόλο κάνω 2 ρόλους υποδύομαι το ρόλο του εφοριακού και τον ρόλο του τρανσεξουάλ.

Μέχρι πού θα άφηνες τον εαυτό σου καλλιτεχνικά να τσαλακωθεί και μέχρι πού ως Γιώργος;

Κοίτα, για εμένα ηθοποιός είναι αυτός που έχει τριφτεί και έχει ματώσει στο σανίδι, Αν ο ηθοποιός δεν τσαλακωθεί στην σκηνή για εμένα δεν μπορεί να είναι ηθοποιός. Στη δουλειά μας έχουμε καλεστεί να κάνουμε τα πάντα να υποστηρίξουμε τα πάντα αλλιώς δεν μπορεί να είμαστε ηθοποιοί, θα είχαμε πάρει ένα κείμενο θα το διαβάζαμε και τέλος. Στην Ελλάδα το αν θα τσαλακωθεί ο ηθοποιός είναι για κάποιους πολυτέλεια.

Ποια είναι η άποψή σου για τη διαφορετικότητα;

Είναι πολύ γενικός ο όρος διαφορετικότητα, διαφορετικός είναι κάποιος που υστερεί σε κάτι; Είναι κάποιος που είναι ανώτερος σε κάτι; Είναι κάποιος που έχει αυξημένο νου; Δεν ξέρω να στο απαντήσω αυτό. Αγαπάω τους ανθρώπους που λένε ελεύθερα αυτό που σκέφτονται φτάνει να σκέφτονται τα ίδια μένα έλεγε ο Αλί Μωχάμεντ. Αλλά κανείς δεν έχει γεννηθεί που να τα γνωρίζει όλα. Άλλο χάρισμα έχει ο καθένας μας έλεγε ο Ευριπίδης Ρήσος. Και επίσης εάν κάποιος σκέπτεται αλλιώς αυτό δε με προσβάλλει, αντίθετα με εμπλουτίζει. Δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον ν’ ακούσεις τον ήχο σου έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ

Πώς νομίζεις πως μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα και η καχυποψία της κοινωνίας και των ανθρώπων με άλλες σεξουαλικές κατευθύνσεις;

Βλακείες και μόνο βλακείες. Είναι δυνατόν στην εποχή μας να μιλάμε για καχυποψία; Ποια κοινωνία μωρέ που ζούμε στην κατοχή;

Μία φίλη ψυχολόγος του συνεργάτη μου Νάσου Ρόγκα λέει: «Ο καχύποπτος άνθρωπος είναι κατά βάση δύσπιστος απέναντι στα κίνητρα των άλλων ανθρώπων, τα οποία συστηματικά παρερμηνεύει ως απειλητικά, κακόβουλα και κακεντρεχή. Ακόμα και όταν τα ερεθίσματα γύρω του είναι φαινομενικά ουδέτερα, καταλήγει εντούτοις να τα διαστρεβλώνει προκειμένου να επιβεβαιώνει το κακό σενάριο μέσα του και να ενισχύει τις αρνητικές πεποιθήσεις του.

Ζούμε στο 2018 δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ασχοληθούν με τις σεξουαλικές κατευθύνσεις. Εγώ, μέσα στο χώρο μου τόσα χρόνια τα έχω δει όλα. Έχω συνεργαστεί με ανθρώπους με διαφορετική σεξουαλική κατεύθυνση και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Άνθρωπος εγώ που είμαι στρέιτ. Άνθρωποι είναι και αυτοί. Τα υπόλοιπα είναι πλάνα είχαμε να λέγαμε και βαριέμαι με τί θα ασχοληθώ και σήμερα;

Θεωρητικά, βγήκαμε από το μνημόνιο και αρχίζει η σταδιακή ανάκαμψη. Γιατί πιστεύεις πως ο κόσμος έχει ανάγκη να πιστέψει τις δηλώσεις της κυβέρνησης;

Εγώ πάντως δεν τους πιστεύω χρόνια τώρα. Και δε βρίσκω το λόγο να πιστέψω όχι σε πρότασή τους αλλά ούτε σε οποιοδήποτε σύμφωνο βγάζουν από το στόμα τους. Θεωρητικά το είπες και μόνη σου πρακτικά όμως; Kοίτα επειδή θέλω να είμαι και δίκαιος δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε «οκ» ποιος είσαι εσύ ο Αλέξης; Τώρα θα στα φορτώσουμε όλα. Τη μαγιά την φτιάξανε όλοι μαζί οι προηγούμενοι οι επόμενοι και αυτοί που ήρθαν.

Απλά, αυτός εδώ μας τελείωσε από παντού και μας τα πήρε όλα. Ο κόσμος δεν πρέπει να τους πιστέψει όταν ποτέ δεν του δώσανε κάτι να πιστέψει αλλά μόνο του πέρνανε. Και θυμήσου το θα κάνουν αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή μ’ όλες αυτές τις αηδίες που κάνουν και στο τέλος θα ζητάνε και τα ρέστα. Φταις εσύ, φταίω εγώ, φταίει αυτός και εκείνος φταίει ,κόψιμο το χέρι, και ας μην πιστεύουν κανένα παράσιτο απ’ αυτά.

Εδώ και 10 χρόνια οι Σκοπιανοί ήθελαν «Βόρεια Μακεδονία», γλώσσα και εθνικότητα. Ποιος θα ήταν για σένα δίκαιος συμβιβασμός της Ελλάδας με τα Σκόπια;

Εδώ και 10 χρόνια οι Σκοπιανοί ήθελαν «Βόρεια Μακεδονία»; Δίκαιος συμβιβασμός τα Σκόπια από την επομένη κιόλας θα περάσουν στα χέρια της Ελλάδας. Και σοβαρά τώρα :Η ανικανότητα των πολιτικών και το πάρτι με τα δισεκατομμύρια που έχουν φάει τους αναγκάζει να αποπροσανατολίσουν τους λαούς με σκοπό να περάσουν αλώβητοι τις ρεμούλες τους αλλά και οι ίδιοι. Όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι. Κανένας συμβιβασμός και σε τίποτε η Ελλάδα η Μακεδονία είναι χρώμα μπλε και άσπρο και έτσι θα παραμείνει όσο και να κράζουν τα αρπαχτικά και τα κοράκια της Βουλής της Ελλάδος των Σκοπίων αλλά και της Ευρώπης

Τι γεύση σου άφησε το φετινό πολύ δύσκολο καλοκαίρι;

Ήμουν από τους τυχερούς της υπόθεσης αρχικά γιατί αποφασίσαμε με το Νάσο να μην κάνουμε περιοδεία καλοκαιρινή. Άρα να μη δουλέψουμε. Αφού μάνα μου χειμώνας ήταν και πραγματικά στεναχωρήθηκα για όλες τις θεατρικές παραγωγές που ακυρώθηκαν λόγω του καιρού. Και είναι όπως το είπες τα πράγματα εκεί έξω είναι πολύ δύσκολα και κάθε χρόνο ακόμα ποιο δύσκολα.

Πώς σου φαίνεται που φέτος η ελληνική μυθοπλασία θα έχει την τιμητική της στην τηλεόραση;

Ποια είπες; μυθοπλασία; Δηλαδή; Δε γνωρίζω κάτι, άλλη ερώτηση

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου για τη νέα σεζόν;

Ετοιμάζω μία νέα θεατρική σάτιρα, είμαι στις πρόβες με τον Μάρκο Λεζέ, την Τίσσα Βασιλάκη, την αγαπημένη μου Ττιτίκα Σαριγκούλη, το Γιωργό Μαυρά, την Ιώάννα Σάλμη και τη Ναταλία Κρινιώτη. Θα κάνουμε περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα. Η συνέχεια μπορώ να σάς το υποσχεθώ θα σάς κάνει να πεθάνετε από τα γέλια. 31 Οκτώβριου πρεμιέρα, στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο. Εκεί θα είναι και ο Μπαρμπαρούσης θα σάς περιμένει (γέλια). Στις δημόσιες σχέσεις και το management της παράστασης και φέτος ο Νάσος Ρόγκας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments