Οικονομία

Οι συντάξεις στο μικροσκόπιο των δανειστών: Ραντεβού με τον Τσακαλώτο στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Οι συντάξεις στο μικροσκόπιο των δανειστών: Ραντεβού με τον Τσακαλώτο στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τους δανειστές για το μέλλον των συντάξεων.

Οι συντάξεις και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις, βρίσκονται πλέον καθαρά στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλαράκη, αφού αυτοί θα είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την ενημέρωση των δανειστών για την τήρηση των  μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Και αναφέρουμε ότι καθαρά ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης καθώς οι άλλοι υπουργοί θα απουσιάζουν, αφού έχει παρθεί απόφαση να εκπροσωπήσει τη χώρα στους θεσμούς μονάχα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δύο τους λοιπόν, αναμένεται να συναντηθούν στις 10 το πρωί με το  «κουαρτέτο» προκειμένου να “καθίσουν” στο τραπέζι και να δώσουν απαντήσεις σε ότι πέσει στην ευχέρεια των δανειστών.

Πάντως, να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για μια συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια συνάντηση καθαρής ενημέρωσης και επίβλεψης μετά την “καθαρή” έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τα τέλη του Αυγούστου.

Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στη Λεωφόρο Μεσογείων και θα διαρκέσει περίπου ως τη μία το μεσημέρι.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα βρουν απέναντί τους: τον Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), τον Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), τον Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και τον Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM).

Διαφωνίες με το “καλημέρα”

Από την πρώτη κιόλας μέρα φαίνεται ότι υπήρξαν έντονες διαφωνίες σχετικά με το μέλλον των συντάξεων.

Συγκεκριμένα:

  • Κομισιόν

– Από τη μια πλευρά, η Κομισιόν δεν είναι αρνητική να βοηθήσει την κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι  το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% εξασφαλίζεται και χωρίς περικοπές συντάξεων.

Πάντως, η στάση της είναι κάπως πιο επιφυλακτική αφού το Eurogroup θα αποφασίσει κάτι τέτοιο και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, πιστεύει ότι ίσως αυτό το μέτρο να είναι  «δημοσιονομικά» αχρείαστο.

  • ΔΝΤ

– Το ΔΝΤ κρατά μια εντελώς διαφορετική στάση, τελείως αντίθετη από αυτήν της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του για τη χώρα μας τονίζει πως θεωρεί το μέτρο αναγκαίο για «διαρθρωτικούς» λόγους και όχι για «δημοσιονομικούς».

Δεν περιμένει δηλαδή να δει αν υπάρξουν πλεονάσματα, αλλά θέλει να κοπούν 2 δισ. από συντάξεις για να δοθούν 2 δισ. επιδόματα φτώχειας.

Νέο τετ α τετ την Παρασκευή

Νέα συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς θα υπάρξει και την Παρασκευή το πρωί, πριν φύγουν ξανά από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται και μία ακόμη συνάντηση την Πέμπτη αν χρειαστεί.

Τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται και οι εκθέσεις που θα συντάξουν οι θεσμοί για την χώρα μας (ξεχωριστά το ΔΝΤ από την Κομισιόν) οι οποίες και θα κατατεθούν στο Eurogroup .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments