Διεθνή

Τουρκία: Μετέωρο το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς – Θα παραμείνει μουσείο ή θα γίνει τζαμί

Τουρκία: Μετέωρο το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς – Θα παραμείνει μουσείο ή θα γίνει τζαμί
Αποφασίζει η Τουρκία για την Αγιά Σοφιά.

Απόφαση για το αν θα ανοίξει η Αγιά Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή, θα λάβε σήμερα στην Τουρκία το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η απόφαση μάλιστα θα παρθεί έπειτα από προσφυγή της τουρκική Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η εν λόγω Ένωση είχε ζητήσει το 2004 από τον πρωθυπουργό τότε Ερντογάν να ανοίξει η Αγία Σοφία, ωστόσο ο τότε κρατούσε πιο ήπιους τόνους.

Οι ίδιοι μουσουλμάνοι προσέφυγαν το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας από όπου έλαβαν αρνητική απάντηση και το 2014 στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Αγιά Σοφιά

Τον Ιούνιο του 2016 αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τουρκική τηλεόραση.

Οι Αμερικανοί αντέδρασαν ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, ενώ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάλεσε τους Τούρκους «να σεβαστούν τη θρησκεία μας».

Τον Δεκέμβριο του 2017 μια ομάδα μουσουλμάνων με το όνομα «Εστίες Μαχητών» εισέβαλε στην Αγία Σοφία την ώρα που ήταν γεμάτη από τουρίστες και προσευχήθηκε.

Τρεις μήνες αργότερα ο ίδιος ο Ερντογάν με πρόφαση τα εγκαίνια έκθεσης μετέβη στην Αγία Σοφία και αφού προσευχήθηκε δήλωσε πως ο χώρος ήταν τζαμί που έγινε μουσείο δίνοντας το έναυσμα περισσότερο διεκδικήσεων.

Φέτος και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν σε χιλιάδες μουσουλμάνους να προσευχηθούν έξω από την Αγία Σοφία την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments