Οικονομία

Συντάξεις: Πολιτική θύελλα αντιδράσεων για τη διαρροή του ΑΠΕ

Συντάξεις: Πολιτική θύελλα αντιδράσεων για τη διαρροή του ΑΠΕ
Η ανακοίνωση των θεσμών για την αξιολόγηση δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο στις συντάξεις.

Αλαλούμ προκάλεσε πρωινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, που ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται οι περικοπές συντάξεων με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Την πληροφορία αυτή, ακολούθησαν διαψεύσεις από πολλές διαφορετικές πηγές, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε για αυτή τη διαρροή, την κυβέρνηση.

Οι θεσμοί στην ανακοίνωση που έβγαλαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μεταμνημονιακή αξιολόγησης, δεν αναφέρθηκαν στο θέμα των συντάξεων.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι θεσμοί, αναφέρει:

«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής».

Reuters: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές για τις συντάξεις

Το πρακτορείο Reuters διέψευσε και αυτό το δημοσίευμα του ΑΠΕ , τονίζοντας, ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θεσμών με την Αθήνα για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, επικαλούμενο δύο πηγές της σε καθεστώς ανωνυμίας.

Η πρώτη πηγή ανέφερε, πως η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είναι «πρώιμη» και πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το δημοσίευμα του Reuters επισημαίνει, πως είναι πιθανό οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να “παγώσουν” την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, διαψεύδει το δημοσίευμα:

Κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, διέψευσε το δημοσίευμα.

Ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια (σ.σ. το δημοσίευμα).

Δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί η αναβολή ή όχι του μέτρου για τις συντάξεις δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης ο αξιωματούχος έχει άμεση γνώση επί του θέματος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι αυτό που έγινε και σήμερα και ολοκληρώθηκε είναι ότι υπήρξε κάποια πρόοδος,

σχεδόν συμφωνία στο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Μένουν μόνο κάποιες μικροαποκλίσεις.

Ο ίδιο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι κλειδωμένα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019,.

Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά έχει βέβαια κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν.

Ξεκαθάρισε ότι όλα θα είναι σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί.

Τέλος, στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μεταρρυθμίσεις σε εξέλιξη.

Αντάλλαξαν απόψεις και για τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέα περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους.

Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους θεσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

ΚΙΝΑΛ: Fake news οι -κατόπιν εντολής Μαξίμου- πληροφορίες του ΑΠΕ

«Fake news αποδεικνύονται οι – προφανώς κατόπιν εντολής του Μαξίμου – δήθεν πληροφορίες του ΑΠΕ για τις συντάξεις, μετά την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

Σημειώνει ότι «χρέος του ΑΠΕ είναι η υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση, και όχι η εξυπηρέτηση των αναξιόπιστων μικροκομματικών παιχνιδιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» και διαβεβαιώνει ότι «το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις την πίεση και την προσπάθεια τόσο για να μην περικοπούν οι συντάξεις την 1/01/2019, όσο και για να αλλάξει ο Νόμος Κατρούγκαλου, να μην καταντήσουν και οι νέες και οι παλιές συντάξεις φιλοδωρήματα».

Ενωση Κεντρώων: Ψηφοθηρία στο Μαξίμου

Σε μια προσεκτική ανακοίνωση η Ενωση Κεντρώων δεν πήρες θέση για την τελική έκβαση της «διαπραγμάτευσης» για τις συντάξεις, αλλά έψεξε την κυβέρνηση για ψηφοθηρική τακτική.

«Στις 15 Οκτωβρίου θα ξέρουμε με ακρίβεια, εάν το μέτρο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την περικοπή των συντάξεων εφαρμοστεί, καταργηθεί ή πάρει χρονική παράταση.

Μέχρι τότε όσα ακούγονται και γράφονται κινούνται στην σφαίρα της ψηφοθηρίας και της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου.

Είναι πολιτικά ανέντιμο να παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βιώνουν πολύ δύσκολα την καθημερινότητά τους» ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

Tο αλαλούμ ξεκίνησε με τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν το ΑΠΕ με τηλεγράφημά του επικαλέστηκε «ευρωπαϊκές πηγές».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι περικοπές συντάξεων δεν θα γίνουν, με συμφωνία των θεσμών.

Αναλυτικότερα:

  • Η πρώτη πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είναι «πρώιμη». «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» είπε στο Reuters η ίδια πηγή των δανειστών.
  • Η δεύτερη είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται η Αθήνα στο τηλεγράφημα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022.

Το ΑΠΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτοδιάψευση

Αναλυτικά η δήλωση του ΑΠΕ:

«Σχετικά με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις.

Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση»….»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments