Διεθνή

Γαλλία: Ο Μακρόν καταργεί 1.800 θέσεις εργασίας στο υπουργείο Παιδείας

Γαλλία: Ο Μακρόν καταργεί 1.800 θέσεις εργασίας στο υπουργείο Παιδείας
Από το 2019 στην Γαλλία, στο υπουργείο Παιδείας θα καταργηθούν 1.800 θέσεις εργασίας. Τι θέλει να πετύχει με την κίνησή του αυτή ο Μακρόν;

Χίλιες οκτακόσιες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν το ερχόμενο έτος στο σύστημα Παιδείας της Γαλλίας.

O αριθμός αντιστοιχεί στο «0,2% των εργαζομένων του υπουργείου», ενώ ο προϋπολογισμός του θα αυξηθεί κατά 850 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι κατά 1,7%, εξήγγειλε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

Οι καταργήσεις θέσεων αφορούν μόνο «τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις διοικητικές υπηρεσίες», διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας.

Τα κενά που θα προκύψουν «φυσικά» θα καλυφθούν «με την καταφυγή σε πρόσθετες ώρες» εργασίας των εκπαιδευτικών, συνέχισε ο Μπλανκέρ, και αυτή η υπερωριακή εργασία θα αποφέρει καλύτερες απολαβές «στους καθηγητές».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα καταργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα το 2019 και άλλες 10.000 το 2020.


Διαβάστε σχετικά: Μακρόν σε άνεργο: «Περνάω τον δρόμο και σου βρίσκω δουλειά» (vid)


Ο στόχος της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα κατά 120.000 μέσα στην πενταετία του εξακολουθεί να επιδιώκεται, δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση Ολιβιέ Ντισόπτ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Φιγκαρό, ο Μπλανκέρ γνωστοποίησε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου του θα αυξηθεί στα 850 εκατομμύρια ευρώ το 2019, δηλαδή κατά 1,7%, «πέραν της αύξησης της συμβολής μας στις συντάξεις του δημοσίου».

Θα πρόκειται για μια από τις «μεγαλύτερες» αυξήσεις προϋπολογισμού στο δημόσιο, τόνισε.

Η κυβέρνηση του Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2019 την 24η Σεπτεμβρίου.

Μια ακόμη «σημαντική προτεραιότητα», σύμφωνα με τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, είναι «η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καθηγητών. Έχω αρχίσει κοινωνικό διάλογο για το ζήτημα αυτό».

Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι σκοπός του είναι «να δοθεί ξανά στους καθηγητές κεντρική θέση στην κοινωνία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments