Πολιτική

Τσίπρας – Ερντογάν: Στο επίκεντρο της συζήτησης το Κυπριακό

Τσίπρας – Ερντογάν: Στο επίκεντρο της συζήτησης το Κυπριακό
Η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε βελτιωμένο κλίμα και διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και ολοκληρώθηκε κατά τις 20:30.

Η συζήτηση έγινε σε βελτιωμένο κλίμα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μια ανάρτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, συνοδευόμενη από μία φωτογραφία.

Το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεών τους, με τον πρωθυπουργό να ζητά την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά και την μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν από εκεί που είχαν μείνει στη Ελβετία, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του εξέφρασε την άποψη του ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ωστόσο, επανέλαβε τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός  ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Και οι δύο συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

https://twitter.com/AkPartiNoktaOrg/status/1044648280855056385

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του για τους γκιουλενιστές και την σχέση τους με το πραξικόπημα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το προσφυγικό με τις δύο πλευρές να συμφωνούν, ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία για να υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών.

Τάχθηκαν, επίσης, υπέρ των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομία, ενώ «αναζωπυρώθηκε» το ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη.

Δείτε το βίντεο:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments