Ελλάδα

Μάτι: Τα συγκλονιστικά λόγια του πυροσβέστη που έχασε γυναίκα και παιδί (vid)

Μάτι: Τα συγκλονιστικά λόγια του πυροσβέστη που έχασε γυναίκα και παιδί (vid)
Συγκλονίζει ο πυροσβέστης, Ανδρέας Δημητρίου που έχασε την οικογένειά του στο Μάτι. "Να θυμώσω με τον Θεό; Να θυμώσω με τους ανθρώπους; Να θυμώσω με τον εαυτό μου;".

Το «φάκελο» της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι άνοιξε η εκπομπή Foreign Correspondent του αυστραλιανού δικτύου ABC, εξετάζοντας σε ρεπορτάζ της τα αίτια της τραγωδίας και καταγράφοντας τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του πυροσβέστη Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος κλήθηκε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, χωρίς να γνωρίζει ότι λίγο αργότερα οι φλόγες θα έφταναν στο δικό του σπίτι και τελικά θα προκαλούσαν το θάνατο της συζύγου του και του μόλις 6 μηνών παιδιού τους.

«Είναι κάτι που δεν μπορείς εύκολα να αντέξεις. Είναι κάτι που εύχεσαι να μη ζήσει κανείς, ούτε καν ο εχθρός σου», δηλώνει. «Νιώθω πολλά συναισθήματα, αλλά ακόμα δεν έχω αισθανθεί θυμό, με την έννοια ότι δεν ξέρω με ποιον να θυμώσω. Να θυμώσω με τον Θεό; Να θυμώσω με τους ανθρώπους; Να θυμώσω με τον εαυτό μου;».

Όσο για τα αίτια της καταστροφής, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης πιστεύει ότι το κύριο πρόβλημα ήταν η πλήρης απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία κουλτούρα σχεδιασμού για μεγάλα έκτακτα περιστατικά. Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, βρίσκονται σε πλήρη άρνηση», σημειώνει.

Σε αυτό συμφωνούν και οι Ελληνοαυστραλοί Στέλλα και Αλέξης Τζανίνης, που έχουν σπίτι στο Μάτι και αναφέρουν πως δεν υπήρξε καμία εντολή εκκένωσης. «Στην Αυστραλία θα είχαμε ένα σχέδιο έτοιμο», τονίζει η Στέλλα Τζανίνη. «Θα υπήρχε ένα SMS στο τηλέφωνο που να λέει ότι η “φωτιά είναι έτσι κι έτσι, φύγετε”. Αν επιλέξεις να προστατεύσεις την περιουσία σου, είναι δική σου επιλογή. Εδώ δεν είχαν αυτήν την επιλογή».

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, σχολιάζοντας: «Ήταν ένα ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης. Δεν ήταν ατύχημα. Ήταν έγκλημα. Ένα έγκλημα που απαιτεί δικαιοσύνη και τιμωρία».

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, στάθηκε στην περικοπή του προϋπολογισμού της Πυροσβεστικής κατά 20% στα χρόνια της λιτότητας, τονίζοντας: «Όταν ο εξοπλισμός μας μειώνεται, όταν τα οχήματά μας μειώνονται και δεν μπορούμε να επιτελέσουμε τα καθήκοντά μας, δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να τα αντικαταστήσουμε, είμαστε φυσικά σε μία θέση όπου δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Ωστόσο, ο ίδιος αμφιβάλλει αν η πυρκαγιά στο Μάτι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ακόμα κι αν υπήρχε όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων.

Όσο για τις ευθύνες για τη μη εκκένωση της περιοχής, ο μεν Δημήτρης Σταθόπουλος τονίζει η Πυροσβεστική μπορεί μόνο να προτείνει εκκένωση στους δημάρχους και όχι να δώσει εντολή, ο δε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, υποστηρίζει: «Η Πυροσβεστική είναι η αρμόδια αρχή για να εκδώσει την εντολή εκκένωσης της περιοχής. Δεν το έκανε. Από την αρχή υποτίμησαν τη φωτιά».

Δείτε το ρεπορτάζ (τα λόγια του Ανδρέα Δημητρίου στο 9’50”):

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments