Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα “ύψη” οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα “ύψη” οι τιμές σε σχέση με πέρυσι
Που αποδίδεται η κατακόρυφη αύξηση που σημείωσε το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μέχρι και 20% αυξήσεις αναμένονται φέτος από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα αρχίσει η διανομή του καυσίμου με τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών, αν η διάθεσή του ξεκινούσε από σήμερα, η τιμή πώλησης θα ήταν στα 1,14 ευρώ ανά λίτρο.

Να θυμίσουμε, ότι πέρυσι τον Οκτώβριο, το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 0,95 ευρώ το λίτρο.

Τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του είχε κλείσει στα 1,08 ευρώ το λίτρο.

  • Που αποδίδεται η κατακόρυφη αύξηση

Οι τιμές του πετρελαίου που βρίσκονται στα ύψη οφείλεται στην ανοδική τροχιά των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, με αυτές να ξεπερνούν τα 81 δολάρια το βαρέλι.

Τα ελληνικά διυλιστήρια αγοράζουν με βάση τις διεθνείς τιμές Platts των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών (ανατολικής Μεσογείου).

Αυτές είναι σήμερα στα 696 δολάρια ανά μετρικό τόνο και πέρυσι ήταν στα 513 δολάρια.

Η τελική αξία του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται κατά 44,6% από τις τιμές διύλισης, κατά 46,2% από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ και κατά 9% από το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, πρατηριούχων και τα μεταφορικά.

Καταληκτικά, όπως γίνεται γνωστό, η αλυσίδα εταιρειών εμπορίας και βενζινοπωλών έχουν μειώσει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το περιθώριό τους προκειμένου η τελική τιμή του πετρελαίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments