Διεθνή

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ιβάνοφ: Ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών – Αποτυχημένο το δημοψήφισμα

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ιβάνοφ: Ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών  – Αποτυχημένο το δημοψήφισμα
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, χαιρέτισε την επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα στα Σκόπια.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Την επιλογή της πλειοψηφίας των πολιτών να απέχουν από το δημοψήφισμα χαιρέτισε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφμ, μία ημέρα μετά την προσφυγή στις κάλπες.

Οπως εκτίμησε το δημοψήφισμα απέτυχε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί το αποτέλεσμα και τον Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Η πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται» ανέφερε ακόμη.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σημείωσε ακόμη ότι η βούληση της συντριπιτικής, όπως είπε, πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ΄ όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της για το «αποτυχημένο δημοψήφισμα».

Ζάεφ: Σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει σαφές αν θα υπάρχει κλίμα για συμφωνία με την αντιπολίτευση των Σκοπίων για συνταγματική αναθεώρηση είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ζόραν Ζάεφ, μία ημέρα μετά από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να βρει τις ψήφους 11 βουλευτών, για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αύριο, ενώ τόνισε πως η προκήρυξη εκλογών, είναι η ύστατη λύση.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις.

Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές», πρόσθεσε προσδιορίζοντας το χρόνο διεξαγωγής τους προς το τέλος Νοεμβρίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πάντες να δείξουν πολιτική ωριμότητα, αφού κανένας δεν έχει προτείνει κάποια συμφωνία που θα είναι καλύτερη από αυτή των Πρεσπών, αλλά ούτε και κάποια άλλη εναλλακτική για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments