Υγεία

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας 2018: Οι νέοι σε έναν κόσμο που αλλάζει

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας 2018: Οι νέοι σε έναν κόσμο που αλλάζει
Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας 2018: Η φετινή καμπάνια επικεντρώνεται στο πως είναι οι νέοι σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας 2018: Η 10η Οκτώβρη είναι η ημέρα που έχει αφιερωθεί σε αυτό.

Στόχος είναι η καταπολέμηση του στίγματος και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με θέματα ψυχολογικής φύσεως.

Η φετινή καμπάνια επικεντρώνεται σε πιο νεαρά άτομα, δίνοντας έμφαση στη συνεχή μεταβλητότητα που περιβάλλοντος και στο τι αυτή μπορεί να επιφέρει.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα σοκάρουν, αφού 1 στους 5 εφήβους φαίνεται να παρουσιάζει ψυχολογικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Επιπλέον, περίπου οι μισές ψυχικές διαταραχές ξεκινούν κατά τη διάρκεια ή και πριν την εφηβεία.

Η καθηγήτρια Bente Mikkelse, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζει:

«Είναι μείζονος σημασίας η προστασία των νέων γενεών αφού αυτοί είναι οι μελλοντικοί ηγέτες.

Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στους νέους. Χρειαζόμαστε οι φωνές τους να διαμορφώσουν το μέλλον με σωστό τρόπο, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα και την ενέργεια τους για να φέρουν πραγματική αλλαγή.»

Στις πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο:

«Συνήθειες υγείας σε παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη» και «Έφηβοι και κατάχρηση αλκοόλ», η υγεία και η ευζωία των νέων είναι ψηλά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η κυρία Mikkelsen επισημαίνει πως:

«ο χώρος της ψυχικής υγείας ακόμα και σήμερα παρερμηνεύεται, αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσουν ορατότητα διάφορα ζητήματα ψυχικής υγείας».

Στην πρόσφατη τρίτη Γενική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, οι ψυχικές ασθένειες έγιναν η Πέμπτη κατηγορία μη μεταδιδόμενων ασθενειών, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, το διαβήτη και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Η σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας

Ευτυχώς, όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται η σημασία της ανάπτυξης ψυχικής ανθεκτικότητας (mental resilience) στους νέους και μάλιστα σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα.

Όλο και περισσότερα είναι τα επιστημονικά τεκμήρια που δείχνουν ότι η προαγωγή και η προστασία της υγείας των εφήβων ωφελεί όχι μόνο τους ίδιους τους εφήβους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά και την κοινωνία και την οικονομία, καθώς οι υγιείς νέοι συμβάλλουν πιο ενεργά στον επαγγελματικό στίβο, στην οικογενειακή ζωή, στην κοινότητά τους και στην κοινωνία συνολικά.

Η πρόληψη απαιτεί περισσότερη κατανόηση

Πολλά είναι τα βήματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί από μικρή ηλικία η ψυχική ανθεκτικότητα και να προληφθούν η ψυχολογική επιβάρυνση και τα ψυχικά νοσήματα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά νοσήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments