Οικονομία

Προσχέδιο προϋπολογισμού: “Ταξιδεύει” στην Κομισιόν χωρίς τις συντάξεις

Προσχέδιο προϋπολογισμού: “Ταξιδεύει” στην Κομισιόν χωρίς τις συντάξεις
Έφυγε το mail με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το "μπαλάκι" πλέον στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Χωρίς περικοπές στις συντάξεις σχεδιάζει -σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο- να καταθέσει η κυβέρνηση το προσχέδιο προϋπολογισμού που θα “ταξιδέψει” σήμερα με προορισμό την Κομισιόν.

Να σημειωθεί, ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού θα εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3,56% του ΑΕΠ.

Έτσι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή άλλο λίγο καιρό για να μάθουν τι θα γίνει με τις συντάξεις τους.

Μετά και τα όσα ειπώθηκαν στο Μπαλί ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τα όσα δημόσια είπε την Παρασκευή ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, είναι πλέον σαφές ότι και αν έγραφε ο σημερινός ηλεκτρονικός φάκελος που αποστέλλεται από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, τελικός «κριτής» για το τι θα γίνει το 2019 στην Ελλάδα θα είναι το Eurogroup.

Γενικότερα, πρέπει να αναφερθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά “έριξαν” το μπαλάκι για τις συντάξεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

“Φέρτε νούμερα και θα δούμε” ήταν η απάντηση που έδωσε μεταξύ άλλων ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος μίλησε την Παρασκευή στο Bloomberg

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει προϋπολογισμό στον οποίο θα τονίζει –ανεξάρτητα αν αυτό θα είναι το μοναδικό σενάριο ή αν θα ακολουθηθεί και πάλι το διπλό σχέδιο όπως έγινε και την 1η Οκτωβρίου- ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο βασικός δημοσιονομικός στόχος χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.

Να σημειωθεί, ότι  εντός της ημέρας περιμένει να δοθούν ακόμη περισσότερα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση καθώς θα ανακοινωθεί και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο.

Δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πιο δύσκολους, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα είναι καθοριστικά.

Εάν λοιπόν γίνει σαφές ότι οι φορολογούμενοι τα έφεραν εις πέρας  και στα διπλά εκκαθαριστικά του Σεπτεμβρίου σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην δημιουργηθεί μεγάλη «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι και να διεκδικήσει το μέγιστο από τα αιτήματά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments