Διεθνή

Paul Allen: Ο άλλος άνθρωπος…

Paul Allen: Ο άλλος άνθρωπος…
Paul Allen: Ο άνθρωπος που κατάφερε να πείσει τον Μπιλ Γκέιτς να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ και να αφοσιωθεί στη Microsoft. Το pagenews.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής ενός σπουδαίου μυαλού...

Ο Paul Allen, συνιδρυτής της Microsoft ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Μπιλ Γκέιτς να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να αφοσιωθεί στο όνειρο της ίδρυσης της εταιρίας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών λόγω καρκίνου, όπως ενημέρωσε η οικογένεια του δισεκατομμυριούχου σε ανακοίνωσή της.

Ο Paul Allen υπήρξε ο “άλλος άνθρωπος” δίπλα στον διάσημο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους δύο που μέσω της Microsoft άλλαξαν τον κόσμο μας. Δισεκατομμυριούχος, φίλαθλος, φιλάνθρωπος, ένας «προφήτης» της νέας τεχνολογίας που έζησε στη σκιά του χαρισματικού παιδικού του φίλου.

Ο Πολ Γκάρντνερ Άλεν γεννήθηκε στο Σιάτλ την 21η Ιανουαρίου του 1953. Ο πατέρας του ήταν βιβλιοθηκάριος και η μητέρα του δασκάλα. Ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Μπιλ Γκέιτς, με τον οποίο γνωρίστηκαν σε μία σχολική αίθουσα το 1968.

Ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για την τεχνολογία και έκαναν στενή παρέα. «Εκείνη την περίοδο κάναμε πλάκα», είχε εξομολογηθεί ο Γκέιτς κάποτε.

Ο Άλεν φοίτησε σε Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του το 1974 για να εργαστεί. Τότε ξεκίνησε να πιέζει τον Γκέιτς να αφήσει το Χάρβαρντ και να αφοσιωθούν στο όνειρο της δημιουργίας της Microsoft. Έναν χρόνο αργότερα ο Γκέιτς πείστηκε και ξεκίνησε το κοινό ταξίδι τους. Η ιδέα της ονομασίας της εταιρίας ήταν δική του.

«Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα είχαν υπάρξει αν δεν υπήρχε ο Πολ. Είμαι συντετριμμένος από τον θάνατο ενός από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους φίλους μου», είπε ο Μπιλ Γκέιτς, όταν έμαθε το κακό. Οι δυο τους ήταν φίλοι από παιδιά, από το σχολείο, τη δεκαετία του 1960.

Paul Allen: Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο

Το 1982 διαγνώστηκε με καρκίνο και έναν χρόνο αργότερα εγκατέλειψε την Microsoft, έχοντας έρθει σε ρήξη με τον Μπιλ Γκέιτς. Όπως αποκάλυψε, αργότερα, είχε ακούσει τον Γκέιτς και έναν συνεργάτη τους να «συνωμοτούν» για να μειώσουν τη συμμετοχή του στην εταιρία. Το 2000 οι συνεργάτες του απολογήθηκαν για τη συμπεριφορά τους.

Ο Άλεν υπεβλήθη σε ειδική θεραπεία, όμως το 2009 ασθένησε εκ νέου. Τον Απρίλιο του 2010 οι ιατρικές γνωματεύσεις ήταν αισιόδοξες, όμως ο καρκίνος του επανήλθε το 2018.

Το 1999 η περιουσία του έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, όμως η ύφεση στις μετοχές της Microsoft το 2000 είχε ως αποτέλεσμα να χάσει μέρος της μεγάλης του περιουσίας.

Τον Οκτώβριο του 2018 η περιουσία εκτιμήθηκε στα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν ο 44ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Paul Allen: Η αυτοβιογραφία του και οι αποκαλύψεις

Η περιουσία του ανερχόταν το βράδυ της Δευτέρας σε 20,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο Πολ Αλεν ήταν μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της ομάδας του αμερικάνικου φούτμπολ Σιάτλ Σίχοκς καθώς και των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, ομάδας του ΝΒΑ. Ηταν επίσης γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, ειδικά στον τομέα της υγείας.

Δεν ήταν εξωστρεφής όπως ο Γκέιτς. Παρέμενε ένας ταπεινός τύπος, που απολάμβανε τα σπορ και να παίζει κιθάρα. Η Wall Street Journal, στη νεκρολογία του, τον χαρακτήρισε τέλειο κιθαρίστα και υπενθύμισε ότι είχε φτιάξει ολόκληρο στούντιο στη θαλαμηγό του και πως η μπάντα του, οι Paul Allen and the Underthinkers, είχαν κυκλοφορήσει ένα αξιόλογο άλμπουμ το 2013. Παρότι -σε αντίθεση με τον Μπιλ Γκέιτς- προτιμούσε να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ο Αλεν έγραψε μια αυτοβιογραφία που κυκλοφόρησε το 2011.

Στο βιβλίο περιέγραφε μεταξύ άλλων το πώς ο — παιδικός του φίλος — Γκέιτς, τον οποίο έπεισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να ιδρύσουν μια εταιρεία που θα παρήγαγε υπολογιστές και λογισμικό, είχε αποδυθεί σε μηχανορραφίες για να μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο του Αλεν στην Microsoft. «Νομίζω ότι εξέπληξα τον Μπιλ με το βιβλίο μου» είχε πει τότε με νόημα…

Σε εκείνο το βιβλίο ο Αλεν είχε ουσιαστικά «ξαναπεί» την ιστορία της Microsoft, καθώς για πρώτη φορά παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον οραματιστή, τον άνθρωπο με τις ιδέες και τον Μπιλ Γκέιτς ως «πωλητή». «Εγώ ερχόμουν και του παρουσίαζα δέκα καλές ιδέες και βέβαια μετά άλλες δέκα που δεν θα μας πήγαιναν πουθενά. Εκείνος θα τις ήλεγχε αν μπορούν να γίνουν. Ηταν ο λογικός έλεγχος σε ένα ποτάμι από ιδέες», είχε περιγράψει ο Αλεν.

Ισως όμως η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά του ήταν μια συνομιλία του το 1974 με τον Γκέιτς. «Είχαμε πει τότε μεταξυ μας: “Κοίτα, αν είμαστε αρκετά επιτυχημένοι, ίσως να φτιάξουμε μια εταιρεία που θα μπορούσε να έχει και 35 υπαλλήλους”»… Οταν έφυγε από τη Microsoft ο Αλεν, η εταιρεία μετρούσε 500 εργαζόμενους. Σήμερα αριθμεί περί τους 90.000.

Paul Allen: Η ζωή μετά τη Microsoft και η ενασχόληση με τα σπορ

Μετά την αποχώρησή του από τη Microsoft, ο Άλεν επικεντρώθηκε σε τομείς που τον ενέπνεαν, όμως πολλές από τις επιχειρηματικές του κινήσεις αποδείχθηκαν λανθασμένες και έχασε πολλά δισεκατομμύρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε από την επένδυσή του στην καλωδιακή τηλεόραση.

Είχε καλύτερη τύχη στα αθλήματα και στην αγορά ακινήτων. Το 1988 αγόρασε τους Portland Trail Blazers μία ομάδα μπάσκετ, ενώ το 1997 έγινε ήρωας του Σιάτλ αγοράζοντας την ομάδα των Seattle Seahawks – ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Το 2014 οι Seahawks κέρδισαν το Super Bowl.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, όμως, φρόντιζε να απολαμβάνει τη ζωή του. Ήταν ιδιοκτήτης ενός εκ των μεγαλύτερων και πιο πολυτελών γιοτ παγκοσμίως, το Octopus, στο οποίο φιλοξενήθηκαν πολλά πάρτι.

Ήταν λάτρης της rock ‘n’ roll και είχε ξοδέψει περισσότερα από 250 εκατομμύρια για να φτιάξει ένα μουσείο για τον ήρωά του, Jimi Hendrix. Ξόδεψε, επίσης, εκατομμύρια, για τη συλλογή βίντατζ πολεμικών αεροπλάνων και χρηματοδότησε την πρώτη ιδιωτική αποστολή πυραύλου στο διάστημα. Είχε, επίσης, συλλογή πινάκων μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Μονέ.

Όπως και ο Γκέιτς, ο Άλεν ήταν αφιερωμένος στις φιλανθρωπίες, έχοντας δωρίσει πάνω από 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια στους σκοπούς που υποστήριζε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments