Οικονομία

Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα: Νέα απόφαση για την επιστροφή τους στο Δημόσιο

Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα: Νέα απόφαση για την επιστροφή τους στο Δημόσιο
Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα: Η σχετική απόφαση, που αφορά τους προσφεύγοντες δικαστικούς υπαλλήλους, έχει ήδη συζητηθεί στο ΣτΕ.

Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα: Σε μια νέα απόφαση,  με την οποία διατάσσεται η επιστροφή των περικομμένων δώρων και του επιδόματος αδείας σε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για επιστροφές ποσών της περιόδου 2014, 2015 και 2016. Τα ποσά της επιστροφής κυμαίνονται από 500 έως 1.437,50 ευρώ (εντόκως, με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής, που έγινε στις 20.7.2016, και μέχρι την εξόφληση).

Να σημειωθεί, ότι παρόμοια απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (αριθμός απόφασης 892/2018), που έκανε δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

Μια ακόμα σχετική απόφαση, είχε επίσης εκδοθεί πριν από περίπου δύο χρόνια από το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Ναυπλίου (αριθμός απόφασης 155/2016), με βάση την οποία έχουν δικαιωθεί εν ενεργεία δικαστικοί υπάλληλοι σε ό,τι αφορά την επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Επίσης, πριν από περίπου δύο χρόνια από το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Ναυπλίου (αριθμός απόφασης 155/2016), είχε εκδώσει απόφαση, με βάση την οποία έχουν δικαιωθεί εν ενεργεία δικαστικοί υπάλληλοι σε ό,τι αφορά την επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Το Ελληνικό Δημόσιο όμως έχει κάνει χρήση του ένδικου μέσου της αναίρεσης, οδηγώντας προς οριστική και αμετάκλητη κρίση και αυτή την υπόθεση ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.

Η σχετική απόφαση, που αφορά τους προσφεύγοντες δικαστικούς υπαλλήλους, έχει ήδη συζητηθεί στο ΣτΕ και αναμένεται η κρίση των ανώτατων δικαστών.

Να σημειωθεί πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν την επιστροφή των κομμένων δώρων, ενώ η Νομική Υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ γνωμοδότησε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν μια αίτηση προς το Τμήμα Μισθοδοσίας για να διακοπεί η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας για τη δικαστική απόφαση σχετικά με τις περικοπές των δώρων συνταξιούχου το 2012:

«Η απόφαση- πιλότος του ΣτΕ το 2015 όριζε ότι οι περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές και όσες αγωγές είχαν ασκηθεί πριν το 2015 δικάζονται κανονικά. Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το ΣτΕ είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό δημόσιο συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση το 2016 προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων».

Τι θα επανεξεταστεί (με βάση της απόφαση του 2015):

  • Η περικοπή επικουρικών συντάξεων 10%, 15% και 20% για ποσά άνω των 200 ευρώ
  • Η περικοπή κύριων συντάξεων κατά 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ
  • Η περικοπή επί αθροίσματος συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ με ποσοστά 5% ως τα 1.500 ευρώ, 10% από 1.500 ως 2.000 ευρώ, 15% από 2.000 ως 3.000 ευρώ και 20% από 3.000 ευρώ και πάνω
  • Η κατάργηση του δώρου από κύριες συντάξεις (800 ευρώ τον χρόνο) ή στο διπλάσιο της σύνταξης για συντάξεις κάτω των 800 ευρώ

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments