Πολιτική

Σκόπια: Έγινε το πρώτο βήμα για την συνταγματική αναθεώρηση – Το “μπαλάκι” στην Αθήνα

Σκόπια: Έγινε το πρώτο βήμα για την συνταγματική αναθεώρηση – Το “μπαλάκι” στην Αθήνα
Σκόπια: Η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σκόπια: Επετεύχθη το πρώτο βήμα από την πλευρά των Σκοπίων, για τη συνταγματική αναθεώρηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 και 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι», έναντι 39 που ψήφισαν «όχι», για την πρόταση της κυβέρνησης για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος.

Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 72 βουλευτές, οκτώ μέλη της αντιπολίτευσης παρέκκλιναν από το «όχι» του VMRO και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 23.20 και ολοκληρώθηκε στις 23.37 με τον Ζόραν Ζάεφ να πετυχαίνει μεγάλη νίκη.

Ζάεφ για Σκόπια: Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.


Τσίπρας: «Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ»

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ. Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα στην κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό και ευημερούμενο μέλλον για τον λαό μας».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά τη νίκη του Ζόραν Ζάεφ.

«Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μετά την έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.


Το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήταν κάτι περισσότερο από έντονο με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει επισήμως απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών της ακόμη και απειλών και εκβιασμών και την κυβέρνηση να απαντά με προειδοποιήσεις για μηνύσεις.

Σκόπια: Καταγγελίες από τον γραμματέα της αντιπολίτευσης

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα στα Σκόπια VMRO κατήγγειλε πως σε έναν βουλευτή προτάθηκε να «πουλήσει» την ψήφο του έναντι 250.000 ευρώ.

Ένας άλλος έλαβε πρόταση για 1 εκατομμύριο ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων προχώρησε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ.

«Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή πΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ.

Μάλιστα, τον κατηγόρησε για «βία κατά του μακεδονικού λαού» και προειδοποίησε ότι τέτοιες τακτικές θα «γυρίσουν μπούμερανγκ».

Έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους.

Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού.»


Τουσκ: Τα Σκόπια πιο κοντά στο να πάρουν την θέση που τους αξίζει

Με μήνυμα του, στη γλώσσα της ΠΓΔΜ, ο Ν. Τουσκ ανάφερε ότι μετά την εξασφάλιση των 80 ψήφων «τα Σκόπια είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να πάρουν την θέση που τους αξίζει στην διατλαντική κοινότητα».

«Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα».


Γιοχάνες Χαν: «Μεγάλη ημέρα για τα Σκόπια»

Για «μεγάλη ημέρα» έκανε λόγο και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια.


Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στην πλευρά της ελληνικής συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments