Υγεία

Βιταμίνη D: Ανεπάρκεια για έναν στους δύο Έλληνες

Βιταμίνη D: Ανεπάρκεια για έναν στους δύο Έλληνες
Η Βιταμίνη D αποτελεί πρόβλημα για το 8% των Ελλήνων.

Η βιταμίνη D είναι και αυτή απαραίτητη για τον οργανισμό.

Μεγάλη έλλειψη αυτής της βιταμίνης έχει το 8% του ελληνικού πληθυσμού.

Αυτό διαπιστώνουν δύο ελληνικές μελέτες.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν από το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, του ΚΑΤ.

Με τη στήριξη του Συλλόγου Ασθενών Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ».

Ο ενδοκρινολόγος Γιώργος Τροβάς σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm, αναφέρει:

«Πρώτον, γιατί τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στον παγκόσμιο χάρτη πρόσληψης ασβεστίου, προκύπτουν από παλιά μελέτη.

Δεύτερον γιατί τα στοιχεία που εμείς ανακοινώσαμε πρόσφατα σε συνέδριο του εξωτερικού και τα οποία πρόκειται να δημοσιεύσουμε σε επιστημονικό περιοδικό, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Μία στις 4 Ελληνίδες κάτω των 40 καταναλώνει ελάχιστη ποσότητα ασβεστίου ημερησίως.

Η πρώτη μελέτη σύμφωνα με τον κ. Τροβά, έγινε την τελευταία πενταετία σε ένα μεγάλο δείγμα 11.000 Ελλήνων, όλων των ηλικιών 18-97.

Διαπιστώθηκε ότι το 50% προσλαμβάνει ασβέστιο κάτω από 800 mg, που η είναι συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση.

«Επίσης φάνηκε ότι το 25% νέων γυναικών κάτω των 40 ετών, καταναλώνει κάτω από το 400 mg που είναι η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου.

Στο άλλο άκρο, είδαμε ότι σε άτομα άνω των 80 ετών, μόνο το 36% καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες που συνιστώνται για αυτή την ηλικία» είπε.

Σε άλλη μελέτη του Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, του ΚΑΤ, φάνηκε, ότι το 50% έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ ένα 8% έχει μεγάλη έλλειψη της βιταμίνης D.

Σε μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία που δημοσιεύεται στο «Νew England Journal of Medicine», για πρώτη φορά καταδεικνύεται ότι πλέον υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της οστεοπενίας, που είναι ο προπομπός της οστεοπόρωσης.

Όσον αφορά την πρόληψη, είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η διατροφή και η άσκηση συντελούν πάρα πολύ, αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, αλλά και βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D.

«Κάτι που δυστυχώς μέσω της διατροφής είναι σχεδόν αδύνατον στην Ελλάδα, γιατί η εν λόγω βιταμίνη βρίσκεται σε πολύ λιπαρές τροφές, που δεν συνάδουν με τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες.

Άρα θα πρέπει να αυξήσουμε την έκθεση στον ήλιο, και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και συμπληρώματα, γιατί τα 20-30 λεπτά στον καλοκαιρινό ήλιο αρκούν, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου όμως όχι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments