Ελλάδα

Σεισμός τώρα: Νύχτα αγωνίας στη Ζάκυνθο μετά τα 6,6 Ρίχτερ

Σεισμός τώρα: Νύχτα αγωνίας στη Ζάκυνθο μετά τα 6,6 Ρίχτερ
Σεισμός τώρα: Υπό τον φόβο μετασεισμού οι κάτοικοι.

Σεισμός τώρα :Μεγαλύτερη ήταν η ένταση του σεισμού που έπληξε τη Ζάκυνθο, όπως υποστήριζαν οι σεισμολόγοι και επιβεβαιώθηκαν.

Τόσο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όσο και το Ευρωμεσογειακό, αναθεώρησαν προς τα πάνω, την ένταση της μεγάλης σεισμικής δόνησης που ταρακούνησε το νησί της Ζακύνθου τα χαράματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 6,5 ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ήταν 6,8 ρίχτερ.

Ζημιές από τον σεισμό

Από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Επίσης κατέρρευσε το καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Υπό τον φόβο μετασεισμών οι κάτοικοι

Το τρομακτικό είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 84 μετασεισμοί, εκ των οποίων οι οι 25 ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ. Δύο εξ αυτών ήταν 4,9 και 5,1 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι προέβλεπαν ότι ο «χορός» των Ρίχτερ θα συνεχιστεί, δηλώνοντας ότι αναμένουν έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους από 5,5 έως και 6 Ρίχτερ, προκειμένου να «εκτονωθεί» η ένταση του σεισμικού φαινομένου.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αμέσως μετά τον σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων σε Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.

48ωρη επιφυλακή

Η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, λόγω του μεγάλου σεισμού που «χτύπησε» το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.10.2018).

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Σεισμοί τώρα: Παράταση για τις φορολογικές υποχρεώσεις Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σημειωτέον σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.

Σεισμός Ζάκυνθος: Ακυρώθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο

Με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Eλευθέριου Νιοτόπουλου, γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Ζακύνθου ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Κεντρικό θέμα σε όλα τα μέσα του κόσμου ο σεισμός στην Ελλάδα

Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ όλου του κόσμου είναι ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου μιλούν ότι ο σεισμός έπιασε στον ύπνο τους κατοίκους, επισημαίνοντας ότι το νησί έχει βεβαρημένο ιστορικό από σεισμούς.

Η γερμανική Bild

«Στον… ύπνο έπιασε τους κατοίκους της Ζακύνθου ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ», όπως σχολιάζει τη σεισμική δόνηση που χτύπησε την Ζάκυνθο η εφημερίδα.

Μάλιστα, στο εν λόγω δημοσίευμα υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Μία από αυτές δείχνει το τσιμεντένιο έδαφος στο λιμάνι της Ζακύνθου να έχει ανοίξει στα «δύο».

«Europe 1» της Γαλλίας

«Ισχυρός σεισμός έπληξε τη Ζάκυνθο σήμερα τα ξημερώματα ευτυχώς χωρίς θύματα. Ωστόσο, το οδικό δίκτυο και δίκτυο ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί ζημιές», σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο.

Γαλλική εφημερίδα «Le Monde»

«Ο σεισμός που έπληξε τη Ζάκυνθο σήμερα τα ξημερώματα δεν είχε θύματα μόνο υλικές ζημιές»,γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Γαλλική εφημερίδα «L’ Εxpress»

«Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Τζάντε», γράφει η γαλλική εφημερίδα «L’ Express» και προσθέτει: «Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 287 χλμ δυτικά της Αθήνας».

Το άρθρο επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα το δυτικό και το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου πλήττονται τακτικά από σεισμούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν είχαν προκαλέσει θύματα.

Το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Xinhua»

«Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε τη Ζάκυνθο όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα»,αναφέρει το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Xinhua».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments