Ελλάδα

Σεισμός Ζάκυνθος: Στο νησί κλιμάκιο της πολιτικής προστασίας (pics&vids)

Σεισμός Ζάκυνθος: Στο νησί κλιμάκιο της πολιτικής προστασίας (pics&vids)
Σεισμός Ζάκυνθος: Ισχυρή δόνηση 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμός Ζάκυνθος: Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δόνησης.

Ο σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ζακύνθου.

Σεισμός Ζάκυνθος: Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, από την Ειδική Γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θόδωρου Γαλιατσάτου, του Δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Σεισμός Τώρα: Προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές

Ο σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μόνο υλικές ζημιές.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Πρόκειται για τον κύριο σεισμό στη Ζάκυνθο, λένε Λέκκας και Χουλιάρας. Δεν αποκλείουν μετασεισμό 5-5 ,5 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι η σεισμική δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου και άλλες περιοχές του νησιού.

Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες».

Ανέφερε επίσης ότι «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή».

Επισήμανε πως αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί.

Επίσης πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, βυζαντινού μνημείου του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Ανάστατοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments