Ελλάδα

Σεισμός Ζάκυνθος: Το νησί “μετακινήθηκε” από την ισχυρή δόνηση

Σεισμός Ζάκυνθος: Το νησί “μετακινήθηκε” από την ισχυρή δόνηση
Σεισμός Ζάκυνθος: Οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρη εικόνα για ποιο από τα ρήγματα της περιοχής έδωσε τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.

Σεισμός Ζάκυνθος: Το νησί της Ζακύνθου, μετακινήθηκε ολόκληρο  προς τα νοτιοδυτικά, λένε οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι αυτό δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες που έχουν στη διάθεσή τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Αθανάσιος Γκανάς, λέει ότι το νησί μετακινήθηκε κατά τρία εκατοστά μετά τον σεισμό.

Τονίζει ωστόσο, ότι ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρη εικόνα για ποιο από τα ρήγματα της περιοχής έδωσε τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.

Ακόμη, φαίνεται ότι το τσουνάμι που προκάλεσε ήταν τελικά 70 εκατοστά και χρειάστηκαν 56 λεπτά για να φτάσει ως τις ακτές της Ιταλίας.

Οι μετασεισμοί ξύπνησαν του κατοίκους

Μεγάλη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Παρασκευής 26/10/18 το νησί.

Οι μετασεισμικές δονήσεις έχουν ξεπεράσει τις 150 και μάλιστα οι περισσότερες είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ η μεγαλύτερη έφτασε τα 4,7 Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί «ξύπνησαν» τους κατοίκους του νησιού

Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.

Δύτες ελέγχουν το λιμάνι για ζημιές

Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ, πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments