Διεθνή

Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης: Ο Ερντογάν εγκαινίασε το “Istanbul Airport”

Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης: Ο Ερντογάν εγκαινίασε το “Istanbul Airport”
Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης: Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως θα είναι ωφέλιμο για την περιοχή αλλά και για τον κόσμο.

Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ένα νέο αεροδρόμιο φαραωνικών διαστάσεων που συμβολίζει την προτίμησή του σε μεγάλα προγράμματα υποδομών και αναμένεται να γίνει εν καιρώ το μεγαλύτερο του κόσμου.

«Ελπίζω πως το αεροδρόμιο (…) θα είναι ωφέλιμο για την περιοχή μας και για τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας πομπώδους τελετής, προσθέτοντας πως το όνομα του καινούριου αεροδρομίου θα είναι απλώς το «αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».

«Αυτό το έργο θα σημαδέψει την Ιστορία», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του.

Τα σημερινά εγκαίνια του αεροδρομίου είναι κυρίως συμβολικά και συμπίπτουν με την 95η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το αεροδρόμιο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Δεκεμβρίου.

Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης: Το μεγαλύτερο στον κόσμο

Στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στη Τουρκία θα λειτουργεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου και εγκαινιάζεται σήμερα από τον Ερντογάν.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Grimshaw, ειδική στον σχεδιασμό αεροδρομίων, σε συνεργασία με την εταιρεία Nordic Office of Architecture, την κατασκευαστική Arup και κοινοπραξίες, ανέλαβαν το έργο των έξι διαδρόμων απογείωσης/προσγείωσης, οκτώ πύργων ελέγχου και χωρητικότητας 500 αεροσκαφών, εκτιμώντας ότι θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Χρώματα με κυρίαρχο το μπλε, γεωμετρικά σχέδια, φυσικό φως που διαπερνά υπέροχα τα κτίρια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ από τα highlights του έργου είναι το μοναδικό περίτεχνο θολωτό κουβούκλιο που βρίσκεται κάτω από μία μόνο οροφή και ο ελλειπτικός πύργος ελέγχου σε σχήμα τουλίπας, πολιτιστικό σύμβολο της τουρκικής παράδοσης.

Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως το 2023 και στόχος είναι να εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Όταν ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 200 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

«Το νέο αεροδρόμιο θα είναι ο σημαντικότερος κόμβος μεταξύ Ασίας και Ευρώπης» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής Καντρί Σαμσουνλού και πρόσθεσε:

«Το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης θα λειτουργεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.

Στο τέλος Δεκεμβρίου όλες οι υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο νέο αεροδρόμιο».

Το νέο αεροδρόμιο, στο οποίο εργάζονται νυχθημερόν 30.000 άτομα, μεταξύ άλλων, καλύπτει έκταση 76 εκατομμυρίων τ.μ., κοστίζει παραπάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό στον κόσμο (1,3 εκατομμύρια τ.μ.), 7 εισόδους, 77 θύρες επιβίβασης, 228 ελέγχους διαβατηρίων, 468 εκδοτήρια εισιτηρίων, duty- free και εμπορικά καταστήματα έκτασης άνω του μισού εκατομμυρίων τ.μ. (μεγαλύτερη και από 10 γήπεδα ποδοσφαίρου), πάρκινγκ αυτοκινήτων, εστιατόρια, ξενοδοχεία καθώς και 26 μίλια με ζώνες αποσκευών, όπου θα παραδίδονται σχεδόν 30.000 αποσκευές την ώρα.

Μέχρι το τέλος του 2018 θα πραγματοποιείται μόνο περιορισμένος αριθμός πτήσεων προς την Άγκυρα, την Αττάλεια, τη Σμύρνη, το Αζερμπαϊτζάν και την Κύπρο (κατεχόμενα) και αποκλειστικά από την Turkish Airlines.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments