Πολιτισμός

Halloween: Η απόλυτη ταινία τρόμου για το Χάλογουιν σε μια επετειακή προβολή

Halloween: Η απόλυτη ταινία τρόμου για το Χάλογουιν σε μια επετειακή προβολή
Halloween: Η "Νύχτα με τις Μάσκες" αναβιώνει και πάλι.

Halloween: Το 1978 ο Τζον Κάρπεντερ άλλαξε το σινεμά του τρόμου υπογράφοντας τη «Νύχτα με τις Μάσκες». Ένα αιμοβόρο slasher movie που μας σύστησε στον Μάικλ Μάγιερς, τον μανιακό δολοφόνο ο οποίος σπέρνει τον τρόμο τη νύχτα του Χάλογουιν σε μια φιλήσυχη επαρχιακή πόλη, με τη μαθήτρια Λόρι Στρόουντ (Τζέιμι Λι Κέρτις) να προσπαθεί να ξεφύγει από τη λύσσα του.

Σαράντα χρόνια μετά, και ενώ κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες το εξαιρετικό σίκουελ δια χειρός Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, στο πλαίσιο του «Flix it» την Τετάρτη 31/10 στο Μπάγκειον στις 21.00 μας περιμένει η προβολή της πρωτότυπης ταινίας.

Η «στοιχειωμένη» βραδιά θα συνεχιστεί στο Six D.O.G.S., όπου στο «A Spooktacular Halloween Night #7» θα σερβίρεται ειδικό Χάλογουιν κοκτέιλ και χορευτική μουσική.

Halloween: Πως ξεκίνησε, που το γιορτάζουν

Halloween: Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και «τρομακτικά» πράγματα συμβαίνουν στη Βόρειο Αμερική. Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.

Halloween: Μαζική συμμετοχή σε ΗΠΑ και Καναδά

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς γιορτάζουν το Χάλογουιν (Halloween), μια γιορτή με μαζική συμμετοχή που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα μαζί, όπου ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, 36,1 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στο Halloween την περασμένη χρονιά και επισκέφθηκαν 108 εκατομμύρια σπίτια.

Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες. Η γιορτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία.

Halloween: Από τους Ιρλανδούς στην Αμερική

Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ’ ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα.

Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες ημέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Halloween: Οι αντιδράσεις και οι ταινίες

Οι χριστιανικές οργανώσεις αντιδρούν, θεωρώντας ότι το έθιμο έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σατανιστική χροιά. Το Βατικανό το βλέπει σαν ένα παιδικό παιγνίδι και γι’ αυτό το συγχωρεί.

Τη μέρα αυτή περιμένουν πώς και πώς οι ζαχαροπλάστες της Αμερικής. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.

Καλύτερο υλικό δεν θα μπορούσε να υπάρξει για τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Εκτός από τις ταινίες τρόμου, αρκετές άλλες έχουν για φόντο τους τη βραδιά του Halloween. Από τη βουβή κωμωδία του 1904 Halloween Night at the Seminary, ως την πρόσφατη παρωδία Scary Movie. Ταινία αναφοράς για τη γιορτή παραμένει το θρίλερ τρόμου Halloween, παραγωγής 1978, του μετρ Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις.

Halloween και Κέλτες

Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά (απόκριες τρόμου). Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας κελτικής γιορτής Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Για τους Κέλτες η ημέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια σκοτεινή παγανιστική τελετή σε ημέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Halloween: Από που ξεκινάει το έθιμο της κολοκύθας και ο κατεργάρης Τζακ

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες σε έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και κατεργάρη Τζακ, ο οποίος περιπλανιόταν μετά τον θάνατό του μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του, καθώς δεν είχε γίνει δεκτός ούτε στον παράδεισο -επειδή θεωρείτο κακός- ούτε στην κόλαση -διότι είχε κοροϊδέψει τον διάβολο.

Ο Τζακ χάραξε ένα γογγύλι και, καθώς είχε κρύο και ήταν σκοτεινά, τοποθέτησε ένα κάρβουνο σε αυτό, προκειμένου να ζεσταίνεται και να βλέπει.

Στο Halloween, οι Ιρλανδοί αρχικά σκάλιζαν γογγύλια, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του Τζακ.

Κατά τον 19ο αιώνα, όταν η παράδοση έφτασε στη Βόρεια Αμερική, ο κόσμος άρχισε να χρησιμοποιεί κολοκύθες, καθώς ήταν πιο εύκολο να τις σκαλίσει, φτιάχνοντας διάφορα σχήματα.

Halloween: Αφιερωμένο σε αυτό το Doodle της Google

Αφιερωμένο στη γιορτή του Halloween είναι το σημερινό Doodle της Google η οποία ενόψει της πολυαναμενόμενης νύχτας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου τιμά τη σημερινή μέρα με ένα ιστορικό ορόσημο: Tο πρώτο διαδραστικό παιχνίδι Doodle για πολλούς παίκτες!

Το φετινό Halloween Doodle της Google σας καλεί να λάβετε μέρος στο παιχνίδι ως «φαντάσματα» που συνεργάζονται και συναγωνίζονται για να δουν ποιος μπορεί να συλλέξει τις περισσότερες «περιπλανώμενες φλόγες» πριν το φεγγάρι φύγει …. αλλά όχι χωρίς κάποιες απροσδόκητες ανατροπές στην πορεία του παιχνιδιού.

Δείτε ένα παράδειγμα του φετινού Halloween Doodle game της Google στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments