Video

Γιατί τα αγριοκάτσικα μπορούν να περπατούν κάθετα (vid)

Γιατί τα αγριοκάτσικα μπορούν να περπατούν κάθετα (vid)
Τα αγριοκάτσικα έχουν μια μοναδική ιδιότητα. Που κρύβεται το μυστικό τους.

Τα αγριοκάτσικα έχουν ένα μοναδικό χάρισμα, με το οποίο δεν έχουν “προικιστεί” τα άλλα ζώα που ζουν στο βουνό. Συγκεκριμένα, ποιος δεν έχει δει να ανεβαίνουν ολόκληρες πλαγιές σκαρφαλώνοντας σχεδόν… κάθετα;

Τα συγκεκριμένα ζώα, κρύβονται στα βουνά για να μην τα βρουν τα μεγαλύτερα αρπακτικά ζώα όπως οι αρκούδες, οι λύκοι, αλλά και οι αετοί. Ο τρόπος όμως που το κάνουν είναι εντυπωσιακός, αφού είναι σαν να μην πατούν στη γη.

Ακόμα, και οι άνθρωποι είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος γι’ αυτά, αφού το κυνήγι είναι νόμιμο σε πολλά κράτη.

Οι κατσίκες βουνών ζουν συνήθως σε υψόμετρα πάνω από 10.000 πόδια. Μεταναστεύουν σε χαμηλότερα υψόμετρα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά επιστρέφουν στα βουνά τους για να επιβιώσουν το χειμώνα. Μπορούν να περπατήσουν σε επιφάνειες άνω των 60 μοιρών.

Πώς καταφέρνουν να σκαρφαλώνουν σχεδόν κάθετα

Ο λόγος που τα κάνει να έχουν αυτήν την ευχέρεια στο περπάτημα στα βουνά είναι απλός και κρύβεται στα πόδια τους. Είναι σκληρά στο εξωτερικό και μαλακά στο εσωτερικό.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύπλαστα και έχουν μυτερό σχήμα που δίνει στο πόδι μεγαλύτερη ευελιξία και διευκολύνουν την αναρρίχηση.

Όταν οι κατσίκες περπατούν στην άκρη ενός γκρεμού, οι μυώδεις ώμοι τους δίνουν μια σημαντική ώθηση σηκώνοντας το βάρος του σώματος με ελάχιστη προσπάθεια από τα πόδια τους.

Όπως λένε και ερευνητές, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αναρρίχησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments