Πολιτική

Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το Σάββατο

Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το Σάββατο
Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου: Λίγες ώρες μετά την κλήση της προξένου της Ελλάδας για εξηγήσεις επί τις συμφωνίας στο Πατριαρχείο.

Στο Φανάρι θα μεταβεί το Σάββατο (10/11) ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί το πρωί.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την «πρόθεση» συμφωνίας που ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η συνάντηση αυτή, έρχεται λίγες ώρες μόλις μετά την κλήση της Ελληνίδας προξένου στην Κωνσταντινούπολη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος διεμήνυσε σε έντονο τρόπο, κατά πληροφορίες, την ενόχλησή του.

Στην πρόξενο εκφράστηκε σε έντονο ύφος ή απορία γιατί το Φανάρι δεν ενημερώθηκε από την πολιτεία για το προωθούμενο σχέδιο στο χώρο της Εκκλησίας που αφορά κληρικούς και μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του.

Η συνάντηση Βαρθολομαίου-Γαβρόγλου, ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια από το Φανάρι σχετικά με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει εξηγήσεις αλλά και ενημέρωση για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας

«Αλλάζουν πολλά» με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών», από τη δεκαετία του ’20, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Με τη συμφωνία, είπε ο Αλ. Τσίπρας δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

Άμεσα, εντός του 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων για να καλύπτονται από το 2020 και μετά, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι κατοχυρώνεται η ρήτρα 1:1 στις προσλήψεις «και έχουμε και 10.000 επιπλέον».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και για την Εκκλησία και για το κράτος, που θα έχει πολλαπλά οφέλη και οικονομικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments