Βιβλίο

Βιβλία προτάσεις: “Δέντρα, πολλά δέντρα” της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Βιβλία προτάσεις: “Δέντρα, πολλά δέντρα” της Ρούλας Γεωργακοπούλου
Βιβλία προτάσεις: "Δέντρα, πολλά δέντρα", η πρώτη πεζογραφική απόπειρα της δημοσιογράφου Ρούλας Γεωργακοπούλου είναι ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα για τη μητέρα της που πέθανε από άνοια.

Βιβλία προτάσεις: “Δέντρα, πολλά δέντρα” της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Βιβλία προτάσεις: Λίγα λόγια για το “Δέντρα, πολλά δέντρα”

Η σχέση με τη μητέρα μας είναι ίσως η πιο καθοριστική σχέση της ζωής μας.

Η συγγραφέας βυθίζεται στην δική της οικογενειακή ιστορία, θυμάται το παρελθόν, ανασυνθέτει μια ολόκληρη εποχή και τελικά φωτίζει τις ιδιαίτερες πλευρές αυτής της τόσο ουσιαστικής και περίπλοκης σχέσης.

Αστείο και τρομερό, συγκινητικό και σκληρό, το αφήγημα της Ρούλας Γεωργακοπούλου δεν μιλάει απλώς για τη βιολογική μητέρα που καθορίζει τη ζωή μας, αλλά για το «μητρικό», τη βάση, δηλαδή, πάνω στην οποία στηρίζεται το αίσθημα ότι υπάρχουμε, οι σκέψεις μας και τα όνειρά μας.

Ένας κόσμος αινιγματικός, μαγικός, κάποτε απροσπέλαστος, ζωντανεύει με απαράμιλλη χάρη γραφής, ψυχαναλυτική ένταση και σουρεαλιστική φαντασία.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Το διάστημα που ψυχομαχούσε η μαμά μου, εγώ, κρυφά από τις αδερφές μου άρχισα πάλι να προσεύχομαι.

Πιστεύω εις ένα παλτό αστρακάν, πατέρα παντοκράτορα, ποιητή ουρανού και γης, ορατών τε πάντως και αοράτων. Διέταζα τα άδεια ρεγκλάν μανίκια να μ’ αγκαλιάσουν.

Τον πελώριο γιακά να αναδιπλωθεί και να πάρει τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς.

Μόνο μ’ αυτόν το τρόπο η μαμά μου έπαιρνε παράταση κι εγώ συνέχιζα τη ζωή μου, όπως έκανε εκείνη κι ακόμα καλύτερα. Άσχετο, αλλά όταν ακούω στις κηδείες να λένε για τον νεκρό ότι «ξεκουράστηκε», είμαι απολύτως σίγουρη ότι κατά βάθος εννοούν τους εαυτούς τους.

Και πράγματι, η άνοια της μαμάς μου ήταν τόσο ευφορική που ήταν πολύ δύσκολο να την αντέξεις, ιδίως τα πρώτα χρόνια, τότε που δεν ξέραμε σε τι ακριβώς να αποδώσουμε την ξαφνική μανία της αν ντύνεται μόνο με στενά τζην και τησερτ. Ενενήντα χρονών γυναίκα, σχολίαζε η μια μου αδελφή.

Ογδόνταπέντε, έβαζε τα πράγματα στη θέση τους η άλλη, κι εκείνη έπιανε στην τύχη από το κομοδίνο της ένα περιοδικό με σταυρόλεξα κι άρχιζε να λύνει, Βασιλιάς της Βαβυλώνας με δεκατέσσερα γράμματα τι είναι;»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ρούλα Γεωργακοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955.

Σπούδασε Γαλλική φιλολογία κι εργάστηκε σε σχολεία της περιφέρειας.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με μερικά από τα πιο γνωστά περιοδικά του χώρου.

Σήμερα αρθρογραφεί στην «Αthens Voice» και στα «Νέα».

Από τις εκδόσεις Ροδακιό κυκλοφορούν δύο θεατρικά της έργα σε ενιαία έκδοση με τίτλο «Καρφίτσες στα γόνατα» και από τις εκδόσεις Πατάκη μια συλλογή με χρονογραφήματα με τίτλο «Γυναίκα μετρίου αναστήματος».

ΤΙΤΛΟΣ: Δέντρα, πολλά δέντρα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρούλα Γεωργακοπούλου Εκδόσεις Πόλις Σελ.: 74 Τιμή:10,00 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments