Πολιτική

Συνταγματική Αναθεώρηση: Σκληρές κόντρες Τσίπρα, Μητσοτάκη, Γεννηματά στην Ολομέλεια

Συνταγματική Αναθεώρηση: Σκληρές κόντρες Τσίπρα, Μητσοτάκη, Γεννηματά στην Ολομέλεια
Η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή εξελίχθηκε σε μια μεγάλη κόντρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες.

Η διάθεση συναίνεσης που υπήρχε αρχικά στην συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια, σύντομα μετατράπηκε σε… πόλεμο. Κυριάκος Μητσοτάκης και εν συνεχεία Φώφη, συγκρούστηκαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και αντάλλαξαν σκληρές κουβέντες.

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρωτολογία του περιέγραψε όλα όσα προτείνει το κόμμα του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην θέσουν στους βουλευτές τους θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Στην συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε επίθεση προς τον πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε την συνταγματική διαδικασία».

Από εκεί και έπειτα το κλίμα άρχισε να μυρίζει… μπαρούτι με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν συνεχείς παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τα δημόσια πανεπιστήμια είπε:

«Μας είπατε, σε αυτή την αίθουσα, ότι δυσφημούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο όταν αναδεικνύουμε την πραγματικότητα, την οποία βιώνουν σήμερα καθηγητές και φοιτητές. Είχα πριν από λίγες ημέρες τους καθηγητές των δημοσίων Πανεπιστημίων στο γραφείο μου, και αυτό που βιώνουν κύριε Τσίπρα είναι μια κατάσταση άθλια, μια κατάσταση απαράδεκτη.

Πουθενά στον κόσμο δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν τελεί υπό κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν στους υπόλοιπους φοιτητές να μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματά τους Πέμπτη και Παρασκευή, επειδή έτσι το γουστάρει ο Ρουβίκωνας. Αν έτσι εννοείτε τον φοιτητικό και μαθητικό ακτιβισμό, να τα ξεχάσετε αυτά κ. Τσίπρα.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φτάσει με τις δικές σας αθλιότητες σήμερα να υπάρχει ένας μόνο χώρος στην Ελλάδα, στον οποίον δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει την άποψή του, και αυτός να είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Διότι σήμερα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αν πεις κάτι το οποίο δεν αρέσει στους μπαχαλάκηδες, σε τσιμεντώνουν, σε πλακώνουν στο ξύλο, σε προπηλακίζουν. Λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, αυτή η αθλιότητα την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός, θα αλλάξει. Και το άσυλο θα καταργηθεί τελείως.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος, σε τίποτα δε διαφέρει από ένα πάρκο, από ένα νοσοκομείο, από οποιοδήποτε δημόσιο χώρο. Και οι μπαχαλάκηδες, και οι διάφοροι Ρουβίκωνες οι οποίοι σήμερα έχουν καταλάβει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, και οι έμποροι ναρκωτικών, να γνωρίζουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω από το δημόσιο Πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει, στους φοιτητές και τους καθηγητές του».

Άμεση ήταν η απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε: «Δεν υφίσταται αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο, τουλάχιστον όχι στον ευρωπαϊκό χάρτη» και συνέχισε:

«Εάν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις τις οποίες ορίζει το ισχύον πλαίσιο ανταγωνισμού της ΕΕ. Και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι σήμερα είναι μόνιμοι, όχι γιατί θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και προβλέπεται μονιμότητα κατά το Σύνταγμα, αλλά επειδή αυτό προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσέθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Θα σας πρότεινα να μην δημαγωγείτε με μια συμφωνία που έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση με συμβιβασμούς σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και την Πολιτεία πάνω από 70 χρόνια προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών, όπως κάνατε και σε άλλο θέμα, εθνικό, με την Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου άλλη άποψη είχατε και προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλάξατε την άποψή σας».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός σχολίασε τη θέση την οποία διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι άλλη είναι η Βουλή που θα προτείνει τις αλλαγές για την αναθεώρηση και άλλη θα έχει την ευθύνη για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

«Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό που επιθυμείτε στην πραγματικότητα, είναι όχι να έχει η παράταξή σας τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτά στα οποία μπορούμε να συναινέσουμε, αλλά να προχωρήσετε σε μια, ιδεολογικά, δική σας αναθεώρηση. Γι΄ αυτό προτείνετε κάτι πρωτοφανές. Όχι να διερευνήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, πάνω σε αυτά που μπορούμε, και αυτό να εξασφαλισθεί με 180 ψήφους σε αυτή τη Βουλή και 151 στην επόμενη, αλλά με μια διαδικασία, πρωτάκουστη, πρωτοφανή, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα από το 1974 έως σήμερα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου σύμφωνα με το οποίο η πρώτη Βουλή είναι η προτείνουσα αλλά θα δεσμεύει και ως προς την κατεύθυνση τα άρθρα τα οποία θα επιλέξει να αναθεωρηθούν. Ακόμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή, μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός διάβασε  στο Σώμα άποψη του κ. Βενιζέλου ότι η πρώτη Βουλή καθορίζει όχι μόνο την ανάγκη αλλά και την κατεύθυνση της αναθεώρησης, και υπογράμμισε ότι η άποψη αυτή διατυπώθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία έγινε επί κυβερνήσεως Σημίτη.

«Οπότε κ. Μητσοτάκη μαζέψτε τα επιχειρήματά σας, αλλά μην προσπαθείτε με ειρωνείες να αποδομήσετε άλλες απόψεις, όταν υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, και απόψεις όπως αυτές που έχει διατυπώσει ο πρώην συνέταιρός σας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίθεση και από την Γεννηματά

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση να πάρει το λόγο, εξαιτίας των δευτερολογιών Τσίπρα και Μητσοτάκη, ανέφερε ότι “όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του προέδρου υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Εδώ είναι το Κοινοβούλιο και όχι η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ”.

Η Φώφη Γεννηματά αντέδρασε με έντονο τρόπο στην απόπειρα να εμπλακεί ο Κώστας Σημίτης σε υποθέσεις διαφθοράς μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Είστε αδίστακτοι, σήμερα φτάνετε στον Κώστα Σημίτη, τον Πρωθυπουργό της ΟΝΕ, που ενέταξε την Κύπρο στην ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Ματαιοπονείτε», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε:

«Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».

Τσίπρας: Βοηθάτε σε στρατηγική νίκη Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πήρε τον λόγο και απάντησε στην Φώφη Γεννηματά.

«Είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι τα όποια στοιχεία κατά προσώπων, επιβαρύνουν την παράταξή σας συνολικά» είπε ο κ. Τσίπρας. Σχολιάζοντας την θέση του Κινήματος Αλλαγής για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» στις εκλογές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Έχετε επιλέξει την στρατηγική μιας μονόπλευρης πολιτικής αντιπαράθεσης και κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση που ορισμένες ώρες ξεπερνά και το πλαίσιο μιας προσωπικής κριτικής στα ενδεδειγμένα πλαίσια ενός πολιτικού διαλόγου.

Δεν κάνετε απλά πολιτική κριτική αλλά καταφέρεστε και με βαρύτατες εκφράσεις προσωπικά προς εμένα και προς άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά την άποψή μου δεν συνάδουν και με το δικό σας πολιτικό πολιτισμό. Λέτε ότι έχετε ως στρατηγικό στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετέ πως δεν καταλαβαίνετε ότι η ήταν του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της Νέας Δημοκρατίας και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Επιμένοντας σε αυτή τη στρατηγική δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να επιταχύνετε την στρατηγική ήττα της παράταξης σας και θέλω να σας πω ότι εμείς βρισκόμαστε εδώ γιατί ο ελληνικός λαός το θέλησε».

Επίσης, να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε τόσο στον Ευάγγελο Βενιζέλο για την μη αναθεώρηση του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών όσο και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

«Πώς είναι δυνατόν να μας κουνάτε διαρκώς το δάχτυλο όταν έχετε ευθύνες ως παράταξη. Είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι η ευθύνη για κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα είναι μια συλλογική ευθύνη για την παράταξη σας. Όμως δεν είναι δυνατόν όταν ο εμπνευστής του άρθρου 86 είναι ο πρώην πρόεδρος σας και κεντρικό στέλεχος της παράταξης σας ο κ. Βενιζέλος να έρχεστε σήμερα εδώ και να μας κουνάτε το δάχτυλο για την αλλαγή του άρθρου 86 χωρίς να έχετε την ανάγκη να κάνετε μια στοιχειώδη αυτοκριτική για το άρθρο 86.

Δεν αισθάνεστε στοιχειωδώς την ανάγκη μετά από τόσα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα και μας κατηγορείτε ως αδίστακτους, δεν αισθάνεστε την ανάγκη όταν έχει βγει εκτός από τον Τσοχατζόπουλο και ο Γιάννος Παπαντωνίου, όταν έχει έρθει η υπόθεση Μαντέλη, η υπόθεση Τσουκάτος, δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και από τον κόσμο που σας ψήφισε και σας ψηφίζει;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Δε λέει κανείς ότι δεν έχετε κάνει πολύ σημαντικά πράγματα στο τόπο ως παράταξη και ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει έργα αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν και να αισθάνονται μάλιστα μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και τότε αλλά και σήμερα».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την φράση από την σημερινή δήλωσή του Κώστα Σημίτη περί «περιστασιακού ένοικου της εκτελεστικής εξουσίας» όταν αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό: «Περιστασιακός ένοικος που σημάνει νοικάρης της εκτελεστικής εξουσίας στην δική σας ιδιοκτησία της εξουσίας . Ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος και όλοι είμαστε περιστασιακοί και εσείς και εμείς, ο ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσετε έτσι θα είναι ο ελληνικός λαός που θα σας δώσει απόφαση για μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα».

Γεννηματά: Ποιος εισαγγελέας παρενέβη για όσα άθλια ακούστηκαν στο υπουργικό;

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε το λόγο και απάντησε άμεσα με επίσης υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό:

«Η παράταξη μας γεννήθηκε και υπάρχει για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό θέλουμε να ανοίξουμε ένα δρόμο αξιοπρέπειας αυτό που δεν καταφέρατε εσείς, εμείς θα το πετύχουμε. Δεν κάνουμε πόλεμο απέναντι σε σας είστε κυβέρνηση και σας κάνουμε κριτική.

Καταφερομαστε και εναντίον των όσων λέει η Νέα Δημοκρατία. Έχουμε χαράξει αυτόνομη στρατηγική και πορεία. Δεν φταίμε εμείς αν εσείς έχετε γίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της Νέας Δημοκρατίας. Φταίμε εμείς αν εσείς προσπαθείτε να ξεπλύνετε τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και συνεργάζεστε με το καραμανλικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που σας βοηθά να λειτουργείτε με τον τρόπο που λειτουργείτε;

Εμείς έχουμε χαράξει τη δική μας πορεία, θυμίζω ότι με δική μας πλειοψηφία παραπέμφθηκαν όλοι αυτοί στην δικαιοσύνη εμείς αλλάξαμε το νόμο, εμείς δώσαμε εργαλεία στη δικαιοσύνη για να μπορεί να ελέγχει σήμερα όλες αυτές τις υποθέσεις, με τους δικούς μας νόμους γίνονται σήμερα όλες αυτές οι έρευνες και δε δεχόμαστε να μας κουνάει κανείς το δάχτυλο γιατί όταν εμείς ψηφίζαμε εσείς ήσασταν απέναντι και έρχεται τώρα να κάνετε τους τιμητές.

Εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξη μας όλους εκείνους για τους οποίους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει. Εσείς τι κάνετε κ.Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί σας μιλούσαν για βρώμικα χέρια και για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησης σας για διάφορους σκοπούς. Παρακολουθούσατε άφωνος. Γιατί;

Είστε εκβιαζόμενος από ποιους από τους υπουργούς σας από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνω απο το ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνηση σας μπορούμε να βγάλουμε άμεσα συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας παρενέβη για τα όσα πρωτοφανή και ελεεινά ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο;

Κύριε Τσίπρα εμείς η Δημοκρατική προοδευτική παράταξη θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε. Εσείς δοκιμαστήκατε, αποτύχατε ζυγιστήκατε, μετρηθήκατε, είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε. Αρκετά».

Την σκυτάλη ο Καμμένος

«Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι!», ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου στην αναφορά της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ότι «ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα».

«Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα. Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιό, ούτε μόρφωμα. Είμαστε ένα Κίνημα που κινείται στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Είμαστε άνθρωποι που προήλθαμε από τη ΝΔ – με την οποία συνεργαστήκαμε, πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και την ακροδεξιά, με την οποία διαφωνήσαμε και με την οποία δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε ποτέ – και με το ‘πατριωτικό ΠΑΣΟΚ’ που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό», ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

«Η κ. Γεννηματά η ίδια, αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, να της θυμίσω ότι ήταν αυτή που προέτρεπε – η ίδια προσωπικά και η κοινοβουλευτική της ομάδα – τον πρόεδρο της επιτροπής, να πει ότι οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν κινητά τηλέφωνα! Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνων οι οποίοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη! Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός!» είπε επίσης ο κ. Καμμένος και κατέληξε:

«Τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη. Θα δούμε λοιπόν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Είστε εσείς που εκπροσωπείτε αυτούς, με την κλαδική διαρρηκτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όχι εμείς ακροδεξιοί εταίροι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments