Ελλάδα

Γιώργος Κοσκωτάς: 30 χρόνια από τη σύλληψή του

Γιώργος Κοσκωτάς: 30 χρόνια από τη σύλληψή του
Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας οδεύει προς το τέλος του. Ο Γιώργος Κοσκωτάς συλλαμβάνεται στις 23 Νοεμβρίου 1988 στη Μασαχουσέτη. Το pagenews.gr γράφει για τον άνθρωπο που εμφανίστηκε κάνοντας θόρυβο και έπεσε με κρότο.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο «γκουρού της διαπλοκής». Η άνοδός του, ήταν ταχύτατη και ραγδαία. Όλα όσα έκανε, όμως, δεν μπορούσαν να μένουν ατιμώρητα για πάντα. Σαν σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου ο Κοσκωτάς συλλαμβάνεται στην Μασαχουσέτη, με το ελληνικό κράτος να ζητά την έκδοσή του στην χώρα.

Γιώργος Κοσκωτάς: Η άνοδός του

Ο Ελληνοαμερικάνος Γιώργος Κοσκωτάς ξεκίνησε να δουλεύει στην Τράπεζα Κρήτης ως απλός υπάλληλος το 1979 σε ηλικία 25 ετώμ, και ενώ τον καταζητούσαν ήδη στην Αμερική για πλαστογραφία. Μέσα σε πέντε χρόνια, κατάφερε να αποκτήσει το 56% της Τράπεζας Κρήτης και μαζί, τον εκδοτικό οίκο Γραμμή Α.Ε., ο οποίος εξέδιδε μια καθημερινή εφημερίδα και έξι περιοδικά. Η ιστορία θύμιζε σενάριο Χολιγουντιανής παραγωγής.  Μέχρι το 1987, ο Κοσκωτάς είχε αγοράσει την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τρεις ημερήσιες εφημερίδες, ενώ η Τράπεζα Κρήτης εμφάνιζε περίφημα νούμερα.

Από το 1987 και μετά πλήθαιναν οι φωνές που ρωτούσαν τον αυτονόητο : Πως ένας υπάλληλος τραπέζης κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, κι ένας από τους ισχυρότερους άντρες στη χώρα μέσα σε λίγα χρόνια; Και κυρίως, τι συμφέροντα εξυπηρετούσε;

Γιώργος Κοσκωτάς: Όταν τα ΜΜΕ τον έβαλαν στο μάτι

Τα ΜΜΕ που δεν του ανήκαν, άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν τις «παρανομίες του Κοσκωτά. Πλαστογραφίες, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, φοροαποφυγή και πολλά άλλα. Ο Κοσκωτάς μέχρι τότε «έκοβε και έραβε» σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, έχοντας στενές σχέσεις με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σχέση, πολιτικής τραπεζικού συστήματος και ΜΜΕ, που επικεντρωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπό του, ίσως ήταν και η αρχή του τέλους της «αυτοκρατορίας», του Γιώργου Κοσκωτά.

Τον Ιούλιο του 1988, ο εισαγγελέας διατάσσει τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης, παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, που πέρασε «φωτογραφική» τροπολογία, η οποία έδινε περιθώρια για ελιγμούς στον επιχειρηματία.

Το σκάνδαλο έσκασε σαν βόμβα. Η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε υπεξαίρεση 33,5 δισ. δραχμών, με τα οποία ο Κοσκωτάς χρηματοδότησε τις επιχειρήσεις του, με ένα μεγάλο μερίδιο να πηγαίνει στον Ολυμπιακό και την πολύκροτη μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι. Το πολιτικό τοπίο δονείται, το «βρώμικο ‘89» κάνει την εμφάνισή του και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μαζί τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου, παραπέμπονται σε δίκη.

Όταν ξεσπά το σκάνδαλο, ο Κοσκωτάς βρίσκεται ήδη εκτός χώρας, έχοντας καταφύγει στις ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου. Η περιουσία του κατάσχεται και αποφασίζεται η εκποίηση της. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία, με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, να ματαιώνουν τελευταία στιγμή συλλαλητήριο υπέρ του.

Μετά την αποκάλυψη νέα υπεξαίρεσης, ο Κοσκωτάς θα διαφύγει για την Βραζιλία, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Αργύρη Σαλιαρέλη και από εκεί στις ΗΠΑ. Στον Σαλιαρέλη φέρεται τότε να μεταβίβασε χωρίς κανένα αντίτιμο τις μετοχές τις ΠΑΕ Ολυμπιακός (68%), κάτι που όμως αρνήθηκε αργότερα.

Γιώργος Κοσκωτάς: Η σύλληψη στη Μασαχουσέτη

Στις 23 Νοεμβρίου του 1988, συλλαμβάνεται στην Μασαχουσέτη, με το ελληνικό κράτος να ζητά την έκδοσή του στην χώρα. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο του 1991, σχεδόν 2,5 χρόνια αργότερα. Αμέσως μετά την σύλληψή του κατηγόρησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου κατέθεσε μήνυση κατά του περιοδικού αλλά δεν απάντησε ποτέ στις κατηγορίες.

Ο Κοσκωτάς οδηγήθηκε τελικά σε δίκη κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, πλαστογραφία και παρακώλυση ελέγχου της δικαιοσύνης. Στην απολογία του υποστήριξε ότι ο Παπανδρέου ήταν αυτός που είχε μεσολαβήσει ώστε να καταθέτουν οι ΔΕΚΟ τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα Κρήτης, την ίδια ώρα που τον κατηγόρησε για δωροδοκία.

Γιώργος Κοσκωτάς: Η δίκη

Ήταν η πρώτη δίκη που μεταδόθηκε ζωντανά στην Ελληνική Τηλεόραση. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ήταν μεγάλο, ειδικά στις αρχές της δίκης, Από τους πέντε κατηγορούμενους δικάστηκαν μόνοι οι 2.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας) είχε εκλεγεί Ευρωβουλευτής και η ασυλία του δεν είχε αρθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα που ήταν και το πρόσωπο «κλειδί» της υπόθεσης ήταν κομβικός για την εξέλιξη της δίκης.

Ο Κοσκωτάς καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη. Τα 33 δισ. που υπεξαίρεσε του χρησίμευσαν στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του αλλά και στην δωροδοκία πολιτικών. Αποφυλακίστηκε το 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αφού το Πενταμελές εφετείο κακουργημάτων μείωσε την ποινή λόγω «ειλικρινούς μεταμέλειας».

Σήμερα ο Γιώργος Κοσκωτάς, είναι σύμβουλος επενδύσεων σε ιδιώτες. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια άνετη ζωή, αφού ο Κοσκωτάς δεν επέστρεψε ποτέ τα λεφτά που υπεξαίρεσε καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε νόμος για την επιστροφή στο Δημόσιο χρημάτων από υπεξαιρέσεις, αφού η ποινή της φυλάκισης θεωρούνταν αρκετή ως τιμωρία. Η έδρα της εταιρείας του είναι στην Βουλγαρία. Έχει αποτραβηχτεί εντελώς από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του.

Γιώργος Κοσκωτάς: Όταν προσπάθησε να πάρει τον Σαραβάκο στον Ολυμπιακό

Ο Δημήτρης Σαραβάκος συνέδεσε το όνομά του με τον Παναθηναϊκό σε μεγάλες στιγμές των «πρασίνων» από το 1984 μέχρι το 1998 (με ένα διάλειμμα στην ΑΕΚ από το 1994 μέχρι το 1996).

Ωστόσο, πριν από περίπου 30 χρόνια ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό! Τι είχε γίνει τότε, δίχως τελικά να φορέσει ποτέ τα «ερυθρόλευκα», είχε αποκαλύψει σε μεγάλη συνέντευξή του στη NOVA, στο πλαίσιο της εκπομπής «Legend Stories».

Το στόρι τότε είχε εξελιχθεί ως εξής: Ο τότε ιδιοκτήτης του ΟΣΦΠ Γιώργος Κοσκωτάς είχε την ευκαιρία να τα πει με τον Σαραβάκο σε μία εκδήλωση του ΠΣΑΠ τον Σεπτέμβρη του ’88. Λίγες μέρες μετά σε τηλεφωνική επικοινωνία καλεί σε συνάντηση τον Σαραβάκο: «Έλα να ακούσεις. Δεν θα έχεις καμία υποχρέωση».

Πήγε και είδε το… χρυσάφι στα πόδια του. Περίπου 600 εκατομμύρια δραχμές συμβόλαιο αλλά και μπόνους. Επιπλέον μισθό κάθε μήνα 1.000.000 δραχμές, πριμ για τα γκολ και τις νίκες, σπίτι, αυτοκίνητο και επαγγελματική αποκατάσταση των συγγενών. Μάλιστα, ο αδερφός του Γιώργου Κοσκωτά, Σταύρος, του έδωσε δύο βαλίτσες από 100.000.000 δραχμές μετρητά και το κλειδί της θυρίδας 202Α της Τράπεζας Κρήτης. «Στη θυρίδα βρίσκεται μια επιταγή με τα υπόλοιπα 500.000.000 δραχμές και το συμβόλαιο για να το υπογράψεις. Όταν είσαι έτοιμος μας τηλεφωνείς» ήταν τα λόγια του αδελφού του τότε προέδρου του Ολυμπιακού, όπως έγινε γνωστό αργότερα.

Γιώργος Κοσκωτάς σε Σαραβάκο: “Εγώ εσένα θα σε κάνω δώρο στον γιο μου”

Ο ίδιος ο Δημήτρης Σαραβάκος εξιστορεί:

«Γίνεται η βράβευση από τον ΠΣΑΠ. Βραβεύομαι εγώ, ο Ζάετς και ο Αναστόπουλος. Τελειώνει η εκδήλωση και κατεβαίνω. Νιώθω ένα χέρι να με σκουντάει. Ήταν ο Κοσκωτάς που μου είπε «εγώ εσένα θα σε κάνω δώρο στον γιο μου». Χαμογέλσα και έφυγα. Μετά από μήνες μέσω άλλων με πλησίασε. Έγινε μία προσφορά, από αυτά που μου έδινε ζήτησα τα μισά στον άνθρωπο του Παναθηναϊκού για να μείνω. Το ποσό φάνηκε υπέρογκο στον άνθρωπο.

Υπήρχε θυρίδα, είχα ένα κλειδί εγώ και ένα η άλλη πλευρά. Είδα μπροστά μου τα λεφτά, παθαίνεις ένα σοκ. Δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Το πρωτοέμαθε ο Βαρδής και με ρώτησε αν είναι αλήθεια όσα λέγοντας. Βρήκαμε τρόπο επιστρέφοντας εγώ την προκαταβολή που είχα πάρει για να λυθούν όλα. Δεν έχω κρατήσει τίποτα από εκείνη την ιστορία, όλα ήταν παρελθόν. Αγωνιστικά δεν ένιωσα ποτέ ότι έφυγα. Ήταν μία συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε. Κάθε εμπόδιο για καλό. Μία συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε. Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί ότι σε εκείνον τον τελικό είχα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και του έβαλα γκολ» είπε χαρακτηριστικά στην μεγάλη συνέντευξη του στην NOVA στα πλαίσια της εκπομπής «Legend Stories».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments