Διεθνή

Τζον Γκαλιάνο: Το άτακτο παιδί της μόδας (pics&vids)

Τζον Γκαλιάνο: Το άτακτο παιδί της μόδας (pics&vids)
Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια γεννήθηκε ο Τζον Γκαλιάνο. Το pagenews.gr γράφει για τον εκκεντρικό και αμφιλεγόμενο σχεδιαστή μόδας, ο οποίος έφτασε στο χείλος της καταστροφής και έκανε comeback την τελευταία στιγμή…

Η μόδα είναι η τέχνη της αλλαγής. Αυτό είχε δηλώσει ο Τζον Γκαλιάνο σε μία συνέντευξή του.

Ακολουθώντας λοιπόν αυτή τη σκέψη, ο Τζον Γκαλιάνο αναζητούσε πάντα το διαφορετικό και το καινοτόμο και δημιούργησε εικόνες που μας έχει μείνει χαραγμένες στο μυαλό.

Το βιογραφικό του Τζον Γκαλιάνο

Ο Τζον Γκαλιάνο (John Charles Galliano, 28 Νοεμβρίου 1960) είναι Βρετανός σχεδιαστής μόδας.

Γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ από πατέρα που καταγόταν από το Γιβραλτάρ και μητέρα Ισπανίδα.

Όταν ήταν έξι ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο νότιο Λονδίνο. Το 1981 πήγε για σπουδές στο Central Saint Martins College of Art and Design.

Παράλληλα εργαζόταν ως ενδυματολόγος στο θέατρο και σαν βοηθός του Τόμι Νάτερ (Tommy Nutter).

Το 1984 η πτυχιακή του κολεξιόν με τον τίτλο Les Incroyables (Οι Απίστευτοι), εμπνευσμένη από τη Γαλλική Επανάσταση, τράβηξε την προσοχή του κοινού και των ειδικών. Αγοράστηκε, όπως και πουλήθηκε, εξολοκλήρου από την αγγλική μπουτίκ Browns.

Το 1990 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και το 1996 προσελήφθη ως σχεδιαστής στον οίκο Ζιβανσί.

Το 1997 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Ντιόρ.

Κατάφερε να αναζωογονήσει την επιχείρηση τόσο οικονομικά όσο και δημιουργικά.

Είναι γνωστός για τη σκηνοθεσία των φροντισμένων και επαναστατικών επιδείξεών του.

Τέλος, σχεδίασε και δική του κολεξιόν στο Παρίσι.

Τζον Γκαλιάνο: Η ζωή στον Dior

Ήδη από το 1984, ο Τζον Γκαλιάνο παρουσίασε τα πρώτα δείγματα του δημιουργικού ταλέντου του, τόσο στη σχεδίαση, όσο και στην υλοποίηση πρωτότυπων σχεδίων μόδας.

Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε, όταν το 1996 ανέλαβε σχεδιαστής στον περίφημο οίκο μόδας Ζιβανσί στη Γαλλία, μια χώρα που αποτέλεσε το νέο πεδίο δράσης και δημιουργίας του.

Κομβικό σημείο στην καριέρα του Τζον Γκαλιάνο αποτέλεσε η ανάδειξη του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγάλου οίκου μόδας Dior το 1997.

Ο Τζον Γκαλιάνο συνέβαλε εποικοδομητικά στην εξέλιξη του οίκου Dior, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε δημιουργικό επίπεδο. Άλλωστε, το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Γκαλιάνο ως σχεδιαστή είναι η ιδιαίτερη καλλιτεχνική και κυρίως θεατρική ματιά, με την οποία εμπλουτίζει τις επιδείξεις του. Κάθε νέα του επίδειξη αποτελεί και μια νέα νότα εντυπωσιασμού και πρωτοπορίας.

Από την άνοδο στην πτώση

Ο Τζον Γκαλιάνο σε κάθε του εμφάνιση μαγνήτιζε τα βλέμματα με τις ιδιαίτερες στιλιστικές του επιλογές.

Δεν είναι τυχαίο που ο Τζον Γκαλιάνο διακρίθηκε με τον τίτλο του «Άγγλου Σχεδιαστή Μόδας της Χρονιάς» για τις χρονιές 1987, 1994, 1995 και 1997.

Επίσης, τιμήθηκε με τη βράβευση του τίτλου ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Λεγεώνα της Τιμής για την προσφορά του στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η απομυθοποίηση

Το 2011 ο μεγάλος οίκος μόδας Dior τον απέλυσε εξαιτίας των δημόσιων δηλώσεων του.

Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2011 ο Τζον Γκαλιάνο βρέθηκε στη βεράντα του La Perle στο Παρίσι και έκανε κάποια απρεπή σχόλια στους περαστικούς, γεγονός που του απέδωσε την κατηγορία της ρατσιστικής και αντισημιτικής συμπεριφοράς.

Ο ίδιος σε προσωπική του συνέντευξη απολογήθηκε για τις απρεπείς δηλώσεις του, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του, στο πρόβλημα αλκοολισμού που αντιμετώπιζε.

Αυτό το περιστατικό αποτέλεσε μια βαθιά πληγή στη λαμπρή πορεία του Τζον Γκαλιάνο στο χώρο της μόδας.

Ο αλκοολισμός τον εξουθένωσε σωματικά και ψυχικά, οδηγώντας τον στην κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να στραφεί σε κέντρο αποτοξίνωσης, επιζητώντας την απεξάρτηση, και τελικά τη λύτρωσή του.

Η πολυσυζητημένη συνέντευξη του Τζον Γκαλιάνο

Ο ίδιος δηλώνει ευτυχισμένος με το περιστατικό, που φαινομενικά ήταν καταστροφικό για την πορεία του, διότι του έδωσε το κίνητρο να δεί κατάματα το πρόβλημα υγείας του, ώστε να βρει τη δύναμη να αναζητήσει τη σωτηρία.

Ο σύντροφός του αποτέλεσε το πρόσωπο που στήριξε τον Τζον Γκαλιάνο και τον βοήθησε να ξεπεράσει τον αλκοολισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος ο Τζον Γκαλιάνο: «Η δύναμή του είναι απίστευτη».

Το δυναμικό comeback

Ο διάσημος σχεδιαστής επέστρεψε δυναμικά στο χώρο της μόδας, αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του ρωσικού οίκου αρωμάτων L’ Etoile.

Η επιστροφή του σηματοδότησε και μια νέα αρχή στην καριέρα του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments