Διεθνή

Μέρκελ αεροπλάνο: Τρόμος στον αέρα – Τα 20 λεπτά του “θρίλερ”

Μέρκελ αεροπλάνο: Τρόμος στον αέρα – Τα 20 λεπτά του “θρίλερ”
Θρίλερ με το αεροπλάνο που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή. Τα λεπτά αγωνίας και η αναγκαστική προσγείωση.

Ένα πραγματικό θρίλερ στον αέρα έζησε η Άνγκελα Μέρκελ, που είδε το κυβερνητικό αεροσκάφος «Konrad Adenauer» που θα τη μετέφερε στην Αργεντινή για τη Σύνοδο της G20 να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Κολονία. Το πρόβλημα που καθήλωσε το αεροπλάνο της Γερμανίδας καγκελαρίου φαίνεται πως ήταν πιο σοβαρό απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Ο κυβερνήτης του κυβερνητικού αεροσκάφους ενημέρωσε τους επιβάτες του περίπου στις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) ότι θα έστρεφε το Airbus στην Κολονία διότι τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε διακοπή λειτουργίας πολλών ηλεκτρικών συστημάτων. «Μην έχετε καμιά ανησυχία, θα προσγειωθούμε με απόλυτη ασφάλεια στην Κολονία», διαβεβαίωσε. Επέλεξε να κατευθυνθεί στην Κολονία γιατί εκεί βρίσκεται η βάση του και το μόνο αεροσκάφος αντικατάστασης.

Το Spiegel αναφέρει ότι βλάβη ήταν πιο δραματική από ό, τι ήταν γνωστό μέχρι τώρα: μία ώρα μετά την απογείωση, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στο Air Force A340. Ένα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης στην αεροπορία. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή. Την ώρα εκείνη, το αεροσκάφος της Άνγκελα Μέρκελ ήταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας.

Με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολονίας – Βόννης. Μια τέτοια βλάβη του συστήματος επικοινωνίας, που εξασφαλίζεται από διάφορα συστήματα αντικατάστασης, είναι εξαιρετικά σπάνια. Μέχρι στιγμής, η αιτία της βλάβης δεν έχει προσδιοριστεί ανέφεραν κύκλοι της Bundeswehr.

Το σήμα έκτακτης ανάγκης από το αεροπλάνο της Μέρκελ εστάλη περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση από το Βερολίνο. Ο κυβερνήτης έστειλε τον κωδικό 7600 -έναν από τους τέσσερις ειδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς που μπορούν να μεταδοθούν μέσω αναμεταδότη, δηλαδή με ραδιοσήμα, από το πλήρωμα του πιλοτηρίου έως τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, ο κωδικός 7500 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφέρει αεροπειρατεία αεροσκάφους χωρίς να το αναφέρει συγκεκριμένα στην ραδιοφωνική συχνότητα. Ο κώδικας 7600 από το Airbus, περιγράφεται συχνά από τους πιλότους ως “76 – χρειάζομαι ραδιόφωνο μου” ή “76 – δεν ακούω τίποτα”.

Έτσι είναι μια κλήση για βοήθεια από το πιλοτήριο ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλής επαφή με την αεροπορική εταιρεία.

Μέρκελ αεροπλάνο: Το δεύτερο πρόβλημα

Η τεχνική βλάβη που προκάλεσε την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Άνγκελα Μέρκελ στην Κολονία δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Όταν το A340 έφτασε στο αεροδρόμιο της Κολονίας, οι πιλότοι αντιμετώπισαν άλλη μια δυσκολία: το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή και μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή.

Μοιραία, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα σοβαρό. Εξαιτίας αυτού, το σύστημα πέδησης υπερθερμάνθηκε – και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Η προσγείωση ήταν δύσκολη και απότομη, καθώς το αεροσκάφος είχε ακόμη στις δεξαμενές πολύ μεγάλη ποσότητα καυσίμων και οι χειριστές χρειάστηκε, πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως, να καταφύγουν στα φρένα του.

Όταν το αεροπλάνο τελικά προσγειώθηκε στην Κολονία, το περίμεναν στο ταρμάκ οχήματα της πυροσβεστικής.

Δεν έβρισκαν αεροπλάνο για τη Μέρκελ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η συνολική κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν ενημερώθηκε αμέσως μετά την βλάβη του ραδιοσυστήματος. Για αρκετές ώρες προσπάθησε, μεταξύ άλλων, να βρει ένα άλλο αεροσκάφος για την Καγκελάριο μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αεροπορικές εταιρείες που διέθεταν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων με εξοπλισμό VIP στην ΕΕ.

Η Μέρκελ αναγκάστηκε να περάσει τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Στις πρώτες της δηλώσεις για το περιστατικό παραδέχτηκε πως τα πράγματα ήταν σοβαρά και εξήρε την ικανότητα των πιλότων του αεροπλάνου. “Μπορώ να πω μετά τα γεγονότα, υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ένας έμπειρος κυβερνήτης“.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πετάξει τελικά σήμερα (30.11.2018) το πρωί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κολωνία στη Μαδρίτη. Από εκεί θα αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Άιρες. Ωστόσο θα χάσει την έναρξη της συνόδου των G20.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments