Πολιτισμός

Thriller: Η μέρα που ο Μάικλ Τζάκσον άλλαξε την ιστορία της μουσικής

Thriller: Η μέρα που ο Μάικλ Τζάκσον άλλαξε την ιστορία της μουσικής
Το Thriller δεν ήταν ένα ακόμα μουσικό άλμπουμ. Το Thriller ήταν ΤΟ άλμπουμ. Το Thriller δεν ήταν ένα ακόμα τραγούδι. Το Thriller ήταν ΤΟ τραγούδι. Το Thriller δεν είχε ένα ακόμα video clip. Το Thriller είχε ΤΟ video clip. Το pagenews.gr εξιστορεί...

Το Thriller είναι το 6o στούντιο άλμπουμ του Αμερικανού καλλιτέχνη Μάικλ Τζάκσον. Κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982, από την Epic Records, ως διάδοχος του, εμπορικά επιτυχημένου, άλμπουμ του Τζάκσον, Off the Wall. Το Thriller διαθέτει παρόμοια είδη μουσικής όπως το Off the Wall, όπως pop, rock, R&B και post-disco.

Οι ηχογραφήσεις διεξήχθησαν μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου το 1982 στα Westlake Recording Studios στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, με προϋπολογισμό παραγωγής 750.000 δολάρια, με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς.

Thriller: Το καλύτερο άλμπουμ σε πωλήσεις

Ο Τζάκσον έγραψε τα 4 από τα 9 κομμάτια του άλμπουμ. Σε περίπου 1 χρόνο, το Thriller έγινε, και παραμένει ως σήμερα, το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 65-110 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως.

Το Thriller επιβεβαίωσε την άποψη για τον Τζάκσον ως τον εξέχοντα ποπ αστέρα του αιώνα, και τον βοήθησε να σπάσει κάποιους φυλετικούς φραγμούς χάρη στις εμφανίσεις του στο MTV και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν στον Λευκό Οίκο. Οι ταινίες μικρού μήκους για το Thriller, το Billie Jean και το Beat It εμφανίζονταν συχνά στο MTV.

Το 2001, κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση του άλμπουμ, με επιπλέον ηχητικές συνεντεύξεις, ένα demo recording και το τραγούδι Someone In the Dark, ένα τραγούδι που έλαβε Γκράμι στο ομώνυμο άλμπουμ της ταινίας E.T. the Extra-Terrestrial.

Το 2008, κυκλοφόρησε νέα εκδοχή του άλμπουμ, Thriller 25. To Thriller έλαβε την 20η θέση στον κατάλογο του Rolling Stone, 500 Greatest Albums of All Time, το 2003. και έλαβε την 3η θέση στην Εθνική Επιτροπή Ηχογράφησης Εμπορευμένων στο Definitive 200 Albums of All Time. Η ταινία μικρού μήκους για το τραγούδι Thriller διασώθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στο Εθνικό Μητρώο Καταγραφής των ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκε «πολιτιστικά σημαντικό».

Στις 16 Δεκεμβρίου 2015 έγινε ο πρώτος δίσκος που πούλησε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ, καταρρίπτοντας το δικό του προηγούμενο ρεκόρ, 6 χρόνια μετά το θάνατο του Τζάκσον.

Thriller: Η Όλα Ρέι και το επιχειρηματικό μυαλό

Εκτός από τον ίδιο τον Τζάκσον, πρωταγωνιστούσε και η Όλα Ρέι, μοντέλο και “κουνελάκι” του Playboy. Η πρωτοποριακή σκέψη του Λάντις, που συνδύασε το κινηματογραφικό θρίλερ με το μουσικό κομμάτι του Τζάκσον, τον έκαναν σύμβολο στα μάτια πολλών. Δημιουργήθηκε μέχρι και μάθημα στο Χάρβαρντ, εμπνευσμένο από την επιχειρηματική δεινότητα, που επέδειξε ο Λάντις στο “Thriller”.

Ο ίδιος όμως, είτε από μετριοφροσύνη είτε από απλή ειλικρίνεια, είχε να πει τα εξής: “Η πραγματικότητα είναι ότι ήταν ένα βίντεο ματαιοδοξίας. Ότι έγινε στο «Thriller», έγινε επειδή ο Μάικλ ήθελε να μεταμορφωθεί σε τέρας. Τίποτα από όσα έγιναν δεν είχε σχεδιαστεί. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, γιατί υπάρχει μάθημα στο οικονομικό τμήμα του Χάρβαρντ πάνω στο “Thriller”, και εμένα αυτό μου φαίνεται τρελό”.

Παρ όλα αυτά, πίσω από την παραγωγή του “Thriller”, υπάρχει πράγματι ένα έξυπνο επιχειρηματικό μυαλό. Όταν βγήκε ήταν το πιο ακριβό βίντεο κλιπ που γυρίστηκε ποτέ, καθώς τα έξοδα παραγωγής έφταναν τα 500.000 δολάρια και κανείς δεν δεχόταν να τα αναλάβει. Η CBS Records είχε ήδη πληρώσει για τη δημιουργία δύο βίντεο κλιπ από το άλμπουμ “Thriller”, το “Billie Jean” και το “Beat It”, κι αρνούνταν να πληρώσει για τρίτο. Το MTV απ’ την άλλη, είχε πολιτική να μην πληρώνει ποτέ για τα βίντεο κλιπ που έπαιζε.

Thriller: The Making of Filler

Το πρόβλημα έλυσαν ο Τζάκσον και ο Λάντις με έναν ευφάνταστο τρόπο. Έφτιαξαν ένα 45λεπτο ντοκιμαντέρ με τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ, με τίτλο “The Making of Filler”. Η λέξη “Filler”, που σημαίνει γέμισμα, αντί για θρίλερ, χρησιμοποιήθηκε χιουμοριστικά, γιατί χρειάστηκε να “γεμίσουν” το ντοκιμαντέρ με άσχετες πολυλογίες ώστε να φτάσει τα 45 λεπτά σε διάρκεια.

Thriller: Για ποιο λόγο ο Μάικλ Τζάκσον ζήτησε συγνώμη

Πριν από την έναρξη του βίντεο, εμφανίζεται η εξής δήλωση από τον Μάικλ Τζάκσον: “Λόγω της προσωπικής μου πίστης, θα ήθελα να τονίσω, ότι αυτή η ταινία δεν υποστηρίζει σε καμία περίπτωση το υπερφυσικό στοιχείο”.

O Tζάκσον είχε μεγαλώσει ως Μάρτυρας του Ιεχωβά και παρέμεινε στη θρησκεία μέχρι και το 1987, δηλαδή τέσσερα χρόνια αφότου γυρίστηκε το “Θρίλερ”. Παρά τις προσπάθειές του, ο Τζάκσον δέχθηκε έντονη κριτική από τους πνευματικούς του. Αναγκάστηκε να απολογηθεί δημόσια, λέγοντας:

“Δε θα το ξανακάνω ποτέ. Ήθελα μόνο να φτιάξω μία σύντομη, ωραία ταινία, όχι να τρομάξω ανθρώπους ή να κάνω κακό. Θέλω να κάνω το σωστό. Δε θα ξανακάνω ποτέ κάτι τέτοιο.

Πολλοί άνθρωποι προσβλήθηκαν απ’ το βίντεο και νιώθω πολύ άσχημα γι’ αυτό. Καταλαβαίνω τώρα ότι δεν ήταν καλή ιδέα. Δε θα ξανακάνω τέτοιο βίντεο. Όχι άλλο Θρίλερ”. Φυσικά δεν τήρησε την υπόσχεσή του. …

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments