Διεθνή

“Κίτρινα Γιλέκα” – Γαλλία: Σε κατάσταση “πολιορκίας” το Παρίσι – Συλλήψεις και χημικά

“Κίτρινα Γιλέκα” – Γαλλία: Σε κατάσταση “πολιορκίας” το Παρίσι – Συλλήψεις και χημικά
"Κίτρινα Γιλέκα" - Γαλλία: Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι έχει οδηγήσει σε 550 προσαγωγές.

Κίτρινα Γιλέκα” – Γαλλία: Ξεκίνησαν τα πρώτα επεισόδια, με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, κοντά στα Ηλύσια Πεδία κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Από νωρίς το πρωί περισσότερα από 1.500 άτομα είχαν ήδη συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, ενώ η ένταση αυξάνεται.

Η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 550 προσαγωγές, ενώ άλλα 335 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Δείτε live εικόνες από τις κινητοποιήσεις στο Παρίσι

«Θα ήθελα γι΄άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες οι οποίοι κάλεσαν σε ηρεμία έτσι ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμιχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», υπογράμμισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που μιλούσε μετά το τέλος μιας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν «κατ’ εξαίρεση» μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά τα μέσα, κατ΄εξαίρεση όσον αφορά τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει».

Οι αρχές, που φοβούνται ότι θα δουν να αναπαράγονται στο Παρίσι οι σκηνές αστικής βίας, ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν συστηματικές έρευνες κοντά στα σημεία της διαδήλωσης.

Η κινητοποίηση από τα κίτρινα γιλέκα ξεκίνησε στην Γαλλία ως διαμαρτυρία για τις τιμές των καυσίμων και μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να… πάγωσε τις αυξήσεις ωστόσο το κίνημα πήρε γιγαντιαίες διαστάσεις. Πλέον οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η γαλλική αστυνομία ενόψει της 4ης διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι.

Ογδόντα εννέα χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Στους δρόμους του Παρισίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους 12 θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής, ενώ από αέρος, ένας μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεση της αστυνομίας.

Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ πρόκεται για άνευ προηγουμένη κινητοποίηση, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών φοβάται πως «τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν».

Διέρρευσε το σχέδιο της αστυνομίας

Πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης για να αντιμετωπισθεί η μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Η παρισινή εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπισθεί ποια είναι η πηγή της διαρροής αυτής, πρόσθεσαν δικαστικές πηγές.

«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», προσθέτει η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σημείωμα αυτό «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να κτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης».

«Για την ανάπτυξη των δυνάμεων, ελήφθη υπόψη» η διαρροή αυτή, προσθέτει η αστυνομία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Για λόγους ασφαλείας, ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα, έχει αναβληθεί η αγωνιστική στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γαλλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments