Γεύση

Η συνταγή της ημέρας: Λαχανοντολμάδες με πηχτή σάλτσα

Η συνταγή της ημέρας: Λαχανοντολμάδες με πηχτή σάλτσα
Λαχαριστή η συνταγή της ημέρας. Σήμερα ετοιμάζουμε λαχανοντολμάδες.

Η συνταγή της ημέρας: Λαχανοντολμάδες με πηχτή σάλτσα.

Λαχανοντολμάδες: Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 1 κιλό κιμάς (800γρ. μοσχάρι και 200γρ. χοιρινό).
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 1 μέτρια ντομάτα στον ρεντέ
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • ½ κ.γ. κοφτό κύμινο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2-3 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και 1 κ.σ. ξινό

για τη σάλτσα

  • το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.σ. κοφτή κορνφλάουρ
  • αλάτι και λεμόνι (κατά βούληση προαιρετικά)

Διαδικασία συνταγής

  • Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο.
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό όπου έχουμε ρίξει χοντρό αλάτι και ένα κουτάλι σούπας ξινό (λεμόν τουζού).
  • Ρίχνουμε το λάχανο και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά αλλά το αφήνουμε στο καφτό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα.
  • Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
  • Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά (ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους ) και τέλος την ντομάτα.
  • Όταν κρυώσει το μείγμα το ανακατεύουμε με τον κιμά, το ρύζι, το ξύδι, το μαϊντανό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Χωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο αφού κόψουμε τα σκληρά μέρη.
  • Αν τα φύλλα είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στην μέση.
  • Βάζουμε σε κάθε ένα από τα φύλλα μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό.
  • Τοποθετούμε τα ρολά (σαρμάδες) σε σειρές σε μια κατσαρόλα που στην βάση της έχω απλώσει φύλλα λάχανου (και τα χοντρά κομμάτια που κόψαμε από τα φύλλα.
  • Ρίχνουμε από πάνω μισό φλιτζάνι ζεστό νερό ή ζωμό κοκκαλα μοσχαρίσια, χυμό λεμονιού (ανάλογα το πόσο ξινούς τους θέλουμε) και επιπλέον λίγο λάδι.
  • Σκεπάζουμε με πιάτο και ψήνουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα (ή λιγότερο αν χρησιμοποιούμε χύτρα).
  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  • Χτυπάμε τους κρόκους και προσθέτουμε το κορνφλάουρ.
  • Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες, λεμόνι και αλάτι αν χρειάζεται.
  • Κρατάμε χωριστά τη σάλτσα από τους λαχανοντολμάδες.

Πηγή: cooklos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments