Διεθνή

Στρασβούργο: Αυτός είναι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης

Στρασβούργο: Αυτός είναι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης
Στρασβούργο: Γνωστός στις γαλλικές αρχές ο φερόμενος ως δράστης της χθεσινής επίθεσης. Τον είχαν σε ειδικές λίστες παρακολούθησης.

Στρασβούργο: Ο φερόμενος ως δράστης της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο του Στρασβούργου ήταν γνωστός στις Αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.

Ο 29χρονος συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο φερόμενος ως δράστης είναι ένας 29χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο 29χρονος διέφυγε τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ύποπτος διέφυγε έχοντας όπλα στην κατοχή του. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούσε υπόθεση ληστείας.

Στρασβούργο: Το χρονικό του τρόμου

Ο Δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε μιλήσει λίγη ώρα νωρίτερα στο γαλλικό πρακτορείο για τρεις νεκρούς και 10 τραυματίες, απολογισμό που είχαν δώσει και στο πρακτορείο Reuters πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία.

«Ανάμεσα στις 20:20 και τις 21:00» (21:20 και 22:00 ώρες Ελλάδας), ο δράστης ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές πριν διαφύγει, σύμφωνα με τον Καστανέρ.

Σε αυτές τις ανταλλαγές πυρών, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Κατά το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

«Ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς (…) κι είδαμε πολύ κόσμο να τρέχει. Κάποιος έπεσε, αλλά δεν ξέρω αν σκόνταψε ή αν είχε τραυματιστεί», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ’ άπασα την επικράτεια».

Αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο», αφού προήδρευσε στο Μποβό μιας συνεδρίασης του διυπουργικού κλιμακίου αντιμετώπισης κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Στρασβούργο: Αναστάτωση στο ευρωκοινοβούλιο – Εγκλωβίστηκαν και Έλληνες ευρωβουλευτές

Οι πυροβολισμοί στην πλατεία Κλέμπερ, στην παλαιά πόλη του Στρασβούργου, με την αστυνομία να διακόπτει άμεσα την κυκλοφορία. Συναγερμός σήμανε και στο ευρωκοινοβούλιο, όπου εγκλωβίστηκαν για αρκετές ώρες ευρωβουλευτές, προσωπικό και δημοσιογράφοι.

Ανάμεσα τους και η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία σύμφωνα με ανάρτηση της στο Twitter είναι ασφαλής εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πυροβολισμοί στο Στρασβούργο, στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκομαι με τους συνεργάτες μου. Είμαστε όλοι καλά, αν και αποκλεισμένοι για λόγους ασφαλείας! #Strasbourg», έγραψε.

Παράλληλα, σε εστιατόριο κοντά στο σημείο του συμβάντος, βρισκόταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με ομολόγους του που επικοινώνησαν μαζί του, είναι καλά στην υγεία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments