Άποψη

Θα μείνει στην ιστορία ως ο ένας… serial winner

Θα μείνει στην ιστορία ως ο ένας… serial winner
Ο Ζοσέ Μουρίνιο απολύθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Βασίλης Μοιρώτσος αναλύει στο blog του στο pagenews.gr γιατί ο Πορτογάλος έφαγε μόνος του το κεφάλι του, χωρίς να ξεχνάει τους λόγους που τον έφεραν στην κορυφή.

Κάθε φορά που ο Ζοσέ Μουρίνιο φεύγει από μια ομάδα γίνεται θέμα. Είναι κι αυτό μια κατάκτηση του ίδιου μέσα από την πορεία του στο ποδόσφαιρο. Εκείνος, με την αξία του και τις επιτυχίες του, κατάφερε να γίνεται πρώτο θέμα παγκοσμίως όταν συμβαίνει κάτι που τον αφορά. Είτε πρόσληψη, είτε απόλυση, είτε τίτλους, είτε όταν παίζει καλά η ομάδα του, είτε όχι.

Πολλές φορές με τους λάθος τρόπους. Πολλές φορές προκαλώντας, ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το παράκανε. Ένιωθε κι αυτός πως δεν βρίσκεται στην κορυφή, πως δεν θεωρείται, πια, ένας από το top 5 των προπονητών παγκοσμίως. Επηρεάστηκε. Και αντί να μιλάει ή να δουλεύει για το μετά, έμενε στο πριν. Στις δάφνες του παρελθόντος.

Προτιμούσε να μετράει τους τίτλους που έχει κατακτήσει και να τους συγκρίνει με των υπόλοιπων προπονητών, αντί να δουλεύει για τους επόμενους. Και αντί να φτιάχνει νέους φαν του, έχανε κι αυτούς που είχε. Δημιουργούσε, λες και το επιζητούσε, ολοένα και περισσότερους εχθρούς. Ορκισμένους εχθρούς. Έτοιμους να τον κατασπαράξουν σε κάθε λάθος του. Να τον βγάλουν σκάρτο, κακό, εγωιστή, εγωπαθή.

Πολλοί λένε πως τον ξεπέρασε το ποδόσφαιρο. Δεν έχουν άδικο. Το ποδόσφαιρο προχωράει με ρυθμούς γοργούς και ο Μουρίνιο παρατηρούσε. Έμενε στάσιμος. Κλεισμένος στον δικό του κόσμο, αδυνατώντας να αντιληφθεί πως κάνει κι εκείνος λάθη. Πως φταίει κι αυτός για την άθλια εικόνα που έδειχνε η Γιουνάιτεντ. Πάντα έφταιγαν οι άλλοι. Πάντα θα φταίνε οι άλλοι.

Όλη αυτή η εικόνα που παρουσιάζει ο Πορτογάλος εδώ και μεγάλο διάστημα, δεν σβήνει το παρελθόν. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όλα όσα έχει πετύχει ο Μουρίνιο. Είναι πολλά και θαυμαστά. Ακόμα και στη Γιουνάιτεντ, στα 2,5 χρόνια που παρέμεινε, πήρε τόσους τίτλους που κανείς άλλος προπονητής της δεν είχε πάρει σε αυτό το χρονικό διάστημα! Όμως το θέαμα του ποδοσφαίρου υπήρξε αποκρουστικό. Αυτό ήταν το στοιχείο που τον “έφαγε” εν τέλει από τον πάγκο.

Στον Μουρίνιο μπορείς να χρεώσεις πολλά. Και για τις τακτικές του και για τη συμπεριφορά του και για τον τρόπο του. Ποδοσφαιριστές που δεν τα πήγαν καλά μαζί του μπορούν να του χρεώσουν ακόμα περισσότερα. Όπως ο Πογκμπά. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων. Κι όταν για το παρελθόν του μιλούν τύποι όπως ο Τζέραρντ και ο Κλοπ, οι υπόλοιποι… περισσεύουν.

“Ο Μουρίνιο είναι προπονητής παγκόσμιας κλάσης. Ήταν αντίπαλός μου πολλά χρόνια, όταν έπαιζα. Τον απέλυσαν, αλλά πήρε δύο τρόπαια. Έκανε την καλύτερη δουλειά από την εποχή που έφυγε ο Σερ Άλεξ Φέγκιουσον. Έβαλε μερικούς τίτλους στην τροπαιοθήκη της ομάδας. Είναι ένας… serial winner”, είπε ο Τζέραρντ.

“Είναι ένας ανταγωνιστικός και φιλόδοξος τεχνικός. Μπορώ να φανταστώ πως οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν ευχάριστοι για εκείνον. Δεν είναι ωραίο να αντιμετωπίζεις όλες αυτές τις ερωτήσεις. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να του αφαιρέσει όλα αυτά που έχει κερδίσει. Ελπίζω να το έχει αυτό στο μυαλό του καθώς αποχωρεί. Είναι ένας εξαιρετικός τεχνικός, έχει όλο το σεβασμό μου, είναι απίστευτα επιτυχημένος”, πρόσθεσε ο Κλοπ.

Αυτά αρκούν…

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Βασίλη Μοιρώτσου εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments