Ελλάδα

Αλλαγές στις Πανελλήνιες: Αυτά σχεδιάζει ο Γαβρόγλου – Οι “πράσινες” και οι “κόκκινες” σχολές

Αλλαγές στις Πανελλήνιες: Αυτά σχεδιάζει ο Γαβρόγλου – Οι “πράσινες” και οι “κόκκινες” σχολές
Πού καταργούνται οι Πανελλήνιες. Αναλυτικά οι αλλαγές που έρχονται από το 2020.

Αλλαγές στις Πανελλήνιες: Αλλάζει ολοκληρωτικά το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων από το 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Η μεγαλύτερη αλλαγή που εδώ και καιρό πραγματεύεται είναι αυτή της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με απολυτήριο λυκείου και όχι με εξετάσεις όπως παραδοσιακά γνωρίζαμε.

Πλέον, από το 2020 στα Πανεπιστήμια θα εισάγονται όσοι υποψήφιοι φοιτητές έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές στο μηχανογραφικό τους.

Οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και εισαγωγή τους θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών.

Εκτός των παραπάνω, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Αλλαγές στις Πανελλήνιες: Οι “κόκκινες” και οι “πράσινες” σχολές

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο νέο σύστημα, που θα ισχύει για την ένταξη στα Πανεπιστήμια. Ειδικότερα θα υπάρχουν σχολές, που ανάλογα με τη ζήτηση, θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό.

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, καθώς στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους. Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου.

Αλλαγές στις Πανελλήνιες: Η… παγίδα

“Παγίδα” για τους υποψηφίους μπορεί να αποτελέσει το γεγονός ότι η κατάταξη των σχολών σε “πράσινες” και “κόκκινες” δεν είναι μόνιμη, αλλά θα αλλάζει ανάλογα με την ζήτηση, μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

“Κλείδωσε” το σύστημα μοριοδότησης για πρόσληψη εκπαιδευτικών

Σχετικά με τον επερχόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών – σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γαβρόγλου- «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία.

Συγκεκριμένα, η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι κλπ)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Βέβαια ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments