Πολιτική

Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγνώμων η Καγκελάριος για τη Συμφωνία των Πρεσπών (pics&vid)

Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγνώμων η Καγκελάριος για τη Συμφωνία των Πρεσπών (pics&vid)
Επίσκεψη Μέρκελ: Η Καγκελάριος τόνισε πως θα θέσει την υπόθεση του ονοματολογικού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως δεν πιστεύει πως θα τον επηρεάσει.

Επίσκεψη Μέρκελ: Η συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δύο ώρες.

Κύριο θέμα της συζήτησής τους ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Άνγκελα Μέρκελ, μάλιστα, αναφέρθηκε στα Σκόπια πολλές φορές χρησιμοποιώντας την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”.

Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό.

Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις.

Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.

«Για τις ευρωεκλογές στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης.

Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε η καγκελάριος.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης.

Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έθεσε για μία ακόμη φορά στην Άνγκελα Μέρκελ το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές.

Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει”.

Τσίπρας: «Ήρθατε σε μια πολύ διαφορετική Ελλάδα»

Σε προηγούμενο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θυμήθηκε την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ προ πενταετίας και ανέφερε:

“Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά.

Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή.

Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους”, επισήμανε.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», τόνισε και εξήγησε:

«Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο.

Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς.

Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε – όπως και σήμερα – μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο».

Επισήμανε, όμως, ότι «μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης» και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

«Εχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους.

Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού.

Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη.

Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου».

«Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Μέρκελ: Μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα

«Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία.

Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκη ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη» ανέφερε.

Προσφυγικό: Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές.

Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας.

Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης.

Δείτε την συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Τσίπρα:

Επίσκεψη Μέρκελ: Επεισόδια με χημικά στην πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι την Σταδίου, στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη.

Εκεί σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι διαδηλωτές θέλησαν να περάσουν την κλούβα των ΜΑΤ, που είχε παραταχθεί και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Με κεντρικό σύνθημα «Μέρκελ ανεπιθύμητη, έξω ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ,ΔΝΤ» οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου τονίζοντας ότι «η Μέρκελ έρχεται στη χώρα μας, με σκοπό να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα της γερμανικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Το πρόγραμμα της Μέρκελ την Παρασκευή

Στις 09:45 η Γερμανίδα καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αργότερα η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές.

Στις 14.00 θα έχει συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία.

Η κ. Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

Επίσκεψη Μέρκελ: «Αστακός» η Αθήνα – 2.000 αστυνομικοί επί ποδός, drones και ελεύθεροι σκοπευτές

Για την επίσκεψή της Γερμανίδας Καγκελαρίου τα μέτρα που έχει προγραμματίσει η ΕΛ.ΑΣ είναι δρακόντεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, για την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας θα χρησιμοποιηθούν πάνω απο 2.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ενώ θα κλείνουν οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις της κ. Μέρκελ, αφού πρώτα θα ελέγχεται πολύ σχολαστικά κάθε διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει.

Όσον αφορά στα μέτρα Τροχαίας, όπως ανακοινώθηκε, κατά το διήμερο (10 και 11/1/2019) της επίσημης επίσκεψης της στη χώρα μας της Καγκελαρίου της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσκεψη Μέρκελ: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 13:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους:

Ιπποκράτους (από τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας) – δεξιά Αλεξάνδρας – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Δημ. Βασιλείου – Πλατεία Αγίας Σοφίας – συνέχεια Γρηγ. Ξενοπούλου – δεξιά Λ. Μεσογείων – αριστερά Π. Κανελλοπούλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – δεξιά Ηλιουπόλεως – συνέχεια Καρέα – αριστερά Τιμολέοντος – συνέχεια Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλλι – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – δεξιά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 16:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019, στην περιοχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Λ. Κ. Καραμανλή (από συμβολή με οδό Ακτής) – συνέχεια Αθηνάς – αριστερά Λ. Βάρης/ Βάρκιζας – δεξιά Ελευθερίας – συνέχεια Φλέμινγκ – δεξιά Βάρναλη – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Κρόνου – δεξιά Ηλίου – συνέχεια Ακτής (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κ. Καραμανλή), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και κατά μήκος της Αττικής Οδού και της Περιφερειακής Υμηττού σε βάθος ακτίνας -100- μέτρων ένθεν και ένθεν των τμημάτων των εν λόγω οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 24:00 ώρα, στην περιοχή του Δήμου Πειραιώς που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Νεωρίων (από συμβολή με Ακτή Μουτσοπούλου) – δεξιά Τζαβέλλα – δεξιά Λ. Αλ. Παπαναστασίου – συνέχεια Λ. Β. Παύλου – συνέχεια Ακτή Κουντουριώτου – συνέχεια Ακτή Μουτσοπούλου (μέχρι τη συμβολή με οδό Νεωρίων), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

Από 06:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 16:00 ώρα, στην περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Λ. Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη (από συμβολή με Λ. Κηφισίας) – δεξιά Πιτταρά – δεξιά Αμαρυσίας Αρτέμιδος – συνέχεια Παραδείσου – δεξιά Αιγιαλείας – δεξιά Κατίνας Παξινού – συνέχεια Καλομοίρη – δεξιά Ριζαρείου (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κηφισίας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

Επίσης στην περιοχή του Δήμου Χαλανδρίου που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρου: Λ. Κηφισίας (από τη συμβολή με τη Λ. Εθνικής Αντιστάσεως) – δεξιά Παλαιολόγου – δεξιά Εθνικής Αντιστάσεως – αριστερά Ιωάννου Αποστολόπουλου – δεξιά Τζαβέλλα – αριστερά Εθνικής Αντιστάσεως (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κηφισίας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

Επίσκεψη Μέρκελ: Αλλαγές δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πολλά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα έχουν αλλαγές στα δρομολόγιά τους.

Συγκεκριμένα:

  • Μετρό

Σήμερα στις 16:00 θα κλείσει ο σταθμός EYAΓΓEΛIΣMOΣ, ενώ στις 16:30 θα ακολουθήσουν οι σταθμοί KATEXAKH, MEΓAPO MOYΣIKHΣ και ΣYNTAΓMA.

Αύριο (Παρασκευή), ο σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ θα παραμείνει κλειστός από τις 08:30 έως τις 11:30. Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.

  • Προαστιακός

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το πρόγραμμα των δρομολογίων του Προαστιακού Αθηνών, για σήμερα, Πέμπτη 10 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:Την Πέμπτη 17:15-17:45:

  • Η αμαξοστοιχία 1226 τερματίζει στο Κορωπί
  • Η αμαξοστοιχία 2251 εκκινεί από Κορωπί

Την Παρασκευή 15:45-16:15:

  • Οι αμαξοστοιχίες 1222, 2238 τερματίζουν στο Κορωπί
  • Οι αμαξοστοιχίες 2243, 1223 εκκινούν από Κορωπί

Δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο

Αναστέλλονται σήμερα (10/1/19) και αύριο (11/1/19) δρομολόγια του μετρό από το σταθμό «Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» προς «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» και αντίστροφα, με εντολή της ΕΛΑΣ, λόγω της επίσκεψης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό των 16.57 και 17.27 από το σταθμό «Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» προς «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ», καθώς επίσης αυτά των 17.30 και 18.00 από «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» προς «Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ».

Αύριο (Παρασκευή) λόγω της αναχώρησής της δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των 15.27 και 15.57 από «Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» προς «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ», καθώς και των 16.00 και 16.30 από το «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» προς «Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments